Brambory jsou nejoblíbenější přílohou na talíři

Brambory jsou tradiční součástí české kuchyně. Průměrný Čech zkonzumuje přibližně 70 kg za rok. Podle exkluzivního průzkumu zpracovaného pro obchody Albert jsou brambory nejpopulárnější přílohou Čechů. Tři čtvrtiny z nás si bez nich nedokáže představit jídelníček. Nejoblíbenější jsou ve formě bramborové kaše. V Albertu najdou zákazníci brambory výhradně od českých dodavatelů. Ročně se jich prodá přes 20 000 tun.

V jaké formě jíme brambory nejraději? Polovina Čechů volí bramborovou kaši, druhým nejoblíbenějším způsobem přípravy je vaření a třetím pečení. Přes 70 % Čechů si dopřává brambory několikrát týdně, méně než 1 % nejí brambory vůbec. Oblíbená úprava brambor se odvíjí od věku. Zatímco mladí do 26 let mají rádi americké brambory, hranolky a krokety, lidé nad 45 let preferují tradiční úpravy v podobě bramboráků či bramborových knedlíků.

Češi jsou bramborovým národem. V oblíbenosti příloh jsou oblíbenější než rýže (26 %) či těstoviny (23 %). K hlavnímu jídlu si brambory nejraději dopřeje skoro polovina Čechů (47 %). Naopak netradiční přílohy, mezi které se řadí kuskus, bulgur či quinoa, zůstávají v českých domácnostech v pozadí a tvoří 4 %.Očekávali byste, že brambory jsou nejpopulárnější na Vysočině, v kraji proslaveném pěstováním brambor? Průzkum ukázal, že zdaleka nejvíce konzumentů brambor žije v Pardubickém (64 %) a Zlínském kraji (63 %). Naopak jediný kraj, kde zvítězila nad bramborami rýže, je Karlovarsko (43 %).

Původ a kvalita jsou pro zákazníky klíčové

Obchodní řetězec Albert nabízí kvalitní české brambory z tradičních bramborářských oblastí, jako je Vysočina nebo Polabí. Klíčovými dodavateli brambor jsou tuzemské společnosti Bramko a Eurogras. „Naše konzumní brambory pěstujeme na Českomoravské vysočině, a to na ploše přibližně 1400 hektarů. S řetězcem Albert spolupracujeme od roku 1996, díky tomu již známe preference zákazníků. V poslední době registrujeme především nárůst zájmu o takzvanou dohledatelnost původu brambor a kvalitu. V tomto ohledu máme pro zákazníky dobrou zprávu – i letos se mohou těšit na dostatek kvalitních českých brambor,“ naznačil Roman Chroustovský ze společnosti Eurogras.

„Zákazníci nejčastěji volí brambory volné, u kterých si mohou pohodlně vybrat, kolik právě potřebují,“ sdělila Anna Málková, manažerka nákupu ovoce a zeleniny v obchodním řetězci Albert, a doplnila: „Oblíbené jsou ale i brambory ve dvoukilogramovém balení, a to především varného typu B, který se dá při vaření všestranně využít.“

V sortimentu obchodního řetězce Albert najdou zákazníci všechny varné typy, ale také třeba červené brambory.

(tz)

    příloha         procenta

brambory    47 %

rýže 26 %

těstoviny     23 %

ostatní         4 %