Chléb je takřka univerzální potravinou. Jíme ho ráno, večer, a často i k obědu, třeba k polévce nebo ke guláši. A zdaleka ho nemažeme jen máslem nebo sádlem či různými pomazánkami. S chutí ho přikusujeme k salátu, párku nebo plátku dobrého špeku. Děláme z něj topinky pod tatarák, toustíky k sýru, slouží rovněž k zahušťování omáček, polévek, i zmíněného guláše. Ale zkusili jste z něj připravit knedlík? Pokud ne, začtěte se do Velké knedlíkové kuchařky na straně 198. Tam je totiž na něj recept.
Chlebový knedlík:
5 krajíců chleba
100 g hrubé mouky
1 vejce
100 až 150 ml mléka
Půl lžičky kypřicího prášku
Chleba nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Vajíčko rozkvedlejte v mléce a nalijte na chlebové kostičky. Promíchejte a nechte chvilku nasáknout.
Hrubou mouku smíchejkte s kypřicím práškem, nasypejte k chlebovému základu a dobře propracujte na těsto. Navlhčenýma rukama zformujte knedlíkovou šišku a vařte 10 minut v páře nebo ve vodě.
Až bude hotový, nakrájejte ostrým nožem, nití nebo kráječem na knedlíky.
Dobrá rada: Nebojte se, že se vám tento druh knedlíku nepodaří. Je to velmi jednoduchý recept, určitě podle něj zvládne takový knedlík připravit i úplný začátečník. A navíc to je velice rychle uvařená příloha. Za chvíli od rozhodnutí můžete servírovat. Třeba právě ke guláši, k pečenému vepřovému, k zimnímu zeleninovému salátu. Určitě vás napadne ještě více variací, jak si takto zpestřit talíř.
Tak ať vám chutná!
Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička
www.velka-knedlikova-kucharka.cz