Šumavský houbový knedlík – příloha, která je jako stvořená pro českého strávníka

Říjen potěšil houbaře. V lesích by hříbky, klouzky nebo bedly mohl člověk sekat kosou. Není snad nikoho, kdo by se z vycházky vrátil s prázdnou. Patříte-li k milovníkům hub, určitě si zkuste uvařit knedlík, který jako jednu z ingrediencí obsahuje právě houby. Uvidíte, že se po něm na vašem stole jen zapráší. Doma tímto pokrmem zabodujete. A za to ta snaha stojí!

Šumavský houbový knedlík:

200 g krupek
6 rohlíků
250 čerstvých hub nebo hrst sušených
200 ml mléka
2 vejce
3 lžíce strouhanky
sůl a pepř
1 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce sádla

Krupky uvařte podle návodu a nechte vychladnout. Pokud použijete sušené houby, dejte je včas namočit. Čerstvé houby stačí očistit a nakrájet.

Pečivo nakrájejte a zalijte mlékem s rozkvedlanými vajíčky. Nechte nasáknout. Cibuli nakrájenou na kostičky orestujte na sádle. Přidejte nasekaný česnek a připravené houby a pár minut prohřejte.

Všechny suroviny dejte dohromady do mísy a dobře promíchejte. Navlhčenými dlaněmi vyválejte malé knedlíkové kuličky. Vařte 15 minut ve vodě nebo 20 minut v páře.

Dobrá rada:
Tyto knedlíky se dříve v chudších rodinách podávaly samotné, omaštěné jen trochou sádla. Vynikající ale budou s jakýmkoli druhem zelí i jako příloha k vepřové pečeni. A určitě si na nich pochutnáte i v případě, že houby tak zvaně už nemůžete ani vidět, protože je pojídáte asi třetí týden, byť v nejrozmanitějších úpravách. Ozvláštní třeba i pečeného králíka, a kdo je opravdový labužník, nepohrdne jimi k pečenému holouběti.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz