Lasvit představuje In Bloom v Hongkongu

Lasvit s potěšením představuje svou novou instalaci In Bloom. Toto dynamicky programované dílo bylo vytvořeno na míru pro lobby The Henderson, nové ikonické budovy, za jehož architekturou jinak stojí Zaha Hadid Architects v Hongkongu.
The Henderson je budova, která byla postavena na údajně nejdražší parcele světa, v centru Hongkongu, zakoupené společností Henderson Land Development v roce 2017 za 3 miliardy dolarů.


Instalace, která je abstraktním květem složeným z motýlích a vážčích křídel ze skla, symbolizuje bijící srdce budovy a má průměr 4,5 metru. Jeho designérka Michaela Mertlová (Lasvit Design Team) čerpala inspiraci ze svého dvouletého pobytu v Hongkongu, městě proslulém výrazným kontrastem mezi rušným městským životem a okolními přírodními scenériemi.

In Bloom zachycuje tuto rovnováhu a díky svému dynamickému programování, kdy objekt světelně pulzuje, se stává jakýmsi bijícím srdcem v lobby budovy. Instalace kombinuje různé sklářské techniky, včetně lehaného skla, irisových efektů a pískování, čímž vytváří třpytivý efekt a mihotavost připomínající křídla hmyzu. Dynamická plastika pulzuje jako živý organismus, vnášejíc do prostoru energii a světlo. Nejmenší komponenty měří 0,5 metru, zatímco největší dosahují 1,5 metru, což přispívá k dojmu pohybu a fluidity.

„Během svého dvouletého pobytu v Hongkongu jsem měla možnost nasát atmosféru a tamní život. Zaha Hadid architekti mi dali výjimečnou svobodu v navrhování, takže jsem tyto zkušenosti mohla přetavit do skleněné instalace. Abstraktního květu složeného z křídel motýlů a vážek, který tvoří pulsující srdce budovy,“ komentuje svou inspiraci návrhu Michaela Mertlová.

Mertlová se rozhodla přetvořit tvar vážčích křídel do kompozice připomínající tvar abstraktního květu. Vážka je v asijské kultuře považována za duši draka, a výsledná instalace oslavuje moudrost, harmonii a prosperitu, které vážka symbolizuje.
The Henderson

Budova The Henderson, navržená studiem Zaha Hadid Architects, se stala světově uznávanou architektonickou památkou v Hongkongu. Nachází se na Murray Road v Centrální čtvrti a představuje super moderní administrativní věž s rozlohou 43 000 čtverečních metrů. Tato stavba je ukázkou současné architektury, odolnosti, chytrých technologií a udržitelnosti. The Henderson již získal řadu prestižních ocenění, včetně Grand Award na Green Building Award 2021, a pyšní se Platinum Pre-certifikacemi v rámci WELL Building Standard (WELL) a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Navíc projekt obdržel Platinum certifikace za svou výjimečnou digitální konektivitu v rámci WiredScore a SmartScore.

(tz)