Češi se na podzim opět vrací k domácím dovoleným

Podzimní dovolená v Česku zůstává i letos oblíbenou volbou Čechů. Podle nejnovějšího průzkumu Institutu turismu ji plánuje v tuzemsku strávit více než polovina (53 %) našinců, což je o 2 % více než loni. Nejčastěji si pro svůj pobyt vybírají Jihočeský (19 %) a Jihomoravský kraj (13 %). Tedy tradičně preferované destinace. Zasloužené volno si Češi chtějí užívat v průměru týden, o jeden den méně než před rokem. Vyrazit se chystají nejčastěji s partnerem, partnerkou nebo rodinou.

Česko jako oáza pro dovolenkáře
Podzimní dovolenou v Česku plánují zejména mladší lidé do 39 let, muži a vysokoškolsky vzdělaní respondenti. Pozitivní je fakt, že nedostatek financí už není hlavní bariérou. Podíl lidí, kteří kvůli němu podzimní dovolenou vypustí, meziročně klesl o 7, na celkem 32 procent.

„Češi o dovolené v tuzemsku uvažují stále častěji. To svědčí o zvyšující se kvalitě a atraktivitě našich turistických cílů, stejně jako o stabilitě domácí ekonomiky. Tuzemsko nabízí celou řadu nádherných lokalit, které jsou ideální nejen pro podzimní aktivity, ale i pro relaxaci. Růst zájmu o domácí dovolenou nás těší a svědčí o tom, že lidé oceňují kvalitní služby a krásy našich regionů,“ shrnuje ředitel České centrály cestovního ruchu František Reismüller a dodává: „Výsledky průzkumu potvrzují, že domácí cestovní ruch v tuzemsku zažívá další úspěšnou sezónu. Češi stále více objevují krásy vlastní země a nedílnou součástí jejich rozhodování se pomalu a jistě stává i ekologická a udržitelná stránka věci. Proto je jednou z našich priorit také podpora udržitelného turismu a propagace míst, která nabídnou stejný zážitek, ale nemusíte se na nich prodírat davy turistů. Máme nespočet dosud neobjevených skvostů a jejich přehled pravidelně aktualizujeme i na našem turistickém portále Kudy z nudy. Cizincům pak přinášíme tipy na speciálním webu VistCzechia.“

Vedou pěší turistika a relax
Aktuální data ukazují, že Češi preferují na podzim hlavně aktivní odpočinek. Až 78 % respondentů uvedlo, že se na dovolené chtějí věnovat pěší turistice, přičemž 62 % dává přednost lehčím procházkám s rodinou či přáteli. Populární jsou také cyklistika a vodní sporty. Navíc 31 % dotázaných, z většiny lidé ve věku 50–59 let, plánuje odpočinek s lehčími sportovními aktivitami, což naznačuje, že spojení pohybu a relaxace je pro Čechy ideální kombinací. Necelá pětina lidí se chystá na návštěvu kulturních památek, 16 % chce zcela pasivně odpočívat a 14 % tvoří ti, kteří zamíří na atrakce pro děti.

Trend – vyšší útraty a na dovolenou hlavně autem nebo na motorce
Na dovolenou se Češi chystají hlavně autem nebo na motorce. Celkem tuto variantu volí 69 % lidí. Přestože roste obliba ekologičtějších způsobů dopravy, železnici plánuje využít pouze necelá pětina turistů. Autobusem bude cestovat desetina dotázaných. Tento trend naznačuje, že většina Čechů dává přednost flexibilitě individuální dopravy.

Dalším trendem je růst výdajů za dovolenou. Průměrná částka, kterou Češi plánují utratit za podzimní dovolenou, se oproti loňsku zvýšila o 1 411 Kč na současných 7 782 Kč na osobu. Nejvíce peněz padne na ubytování (46 %) a stravování v restauracích (18 %). Potvrzuje se tak, že našinci jsou ochotni investovat více do kvalitních zážitků a lepších služeb.

Vedou penziony, hotely a doporučení
Při plánování podzimní dovolené na novém místě v tuzemsku vychází až polovina Čechů z doporučení známých či rodiny. Třetina respondentů naopak zamíří tam, kde to už zná. Nejčastěji bydlí v penzionech (43 %) a hotelích vyšší kategorie (28 %). Ubytování často volí na základě vlastní zkušenosti (87 %) a ceny (87 %), které jsou pro ně klíčovými faktory při rozhodování. Roli hrají i informace o ubytování na webových stránkách provozovatele (85 %). Podstatné jsou též kvalita služeb (83 %) a lokalita (81 %).

Hotovost versus karty: Češi preferují bezhotovostní platby, ale stále narážejí na překážky
Jedním z nejvýraznějších trendů je preference bezhotovostních transakcí. Až 61 % Čechů upřednostňuje na dovolené v Česku, ale i v zahraničí placení kartou.

„Bezhotovostní platby jsou dnes klíčové, zejména v oblasti ubytování a pohonných hmot, ale třeba i v restauracích nebo při vstupech do kulturních objektů apod. I když Češi preferují platby kartou, v některých situacích stále narážejí na omezení. Například při nákupu suvenýrů je běžnou praxí, že obchodník požaduje hotovost a karty nepřijímá,“ upozorňuje vedoucí Institutu turismu Petr Janeček.

Udržitelnost hraje stále větší roli
Environmentální uvědomění hraje v rozhodování českých turistů stále významnější roli. Až 34 % Čechů při výběru ubytování preferuje ekologicky certifikovaná zařízení.

„Tento fakt představuje důležitý trend. Lidé jsou ochotni si za taková ubytování připlatit, protože si uvědomují, že chovat se udržitelně je potřeba i během dovolených. Tento zájem projevuje hlavně mladší generace ve věku 30–39 let. Je skvělé vidět, že ekologické myšlení proniká i do plánování dovolených. Certifikovaná ekologická ubytování se stávají stále populárnějšími a pro mnoho lidí jsou jedním z klíčových faktorů při rozhodování o destinaci,“ shrnuje Tereza Kadlecová, která se v CzechTourism věnuje oblasti udržitelnosti.

Mobilní aplikace jako pomocník na dovolené
Moderní technologie mají stále větší vliv na plánování dovolené a orientaci na cestách. Nejpoužívanější je, podle nejnovějšího průzkumu Institutu turismu, aplikace Mapy.cz, kterou na cestách po Česku využívá 46 % turistů. Dalšími populárními aplikacemi jsou Google Mapy (12 %) a Booking.com (10 %), které uživatelům pomáhají při hledání ubytování a plánování tras. Pro zajímavost – jen loni si Češi v tuzemsku zamluvili přes čtyři největší rezervační on-line portály – Airbnb, Booking, Expedia Group a Tripadvisor – celkem 2,5 mil. přenocování.

Podzimní dovolená v zahraničí
Přestože zájem o dovolenou v zahraničí mírně vzrostl, plánuje ji pouze 43 % Čechů. Tento podíl se oproti loňsku mírně zvýšil o 1 %. Dovolenou v zahraničí častěji plánují lidé ve věku 30–39 let a vysokoškolsky vzdělaní. Mezi hlavní důvody, proč lidé zůstávají doma, patří nedostatek financí a preference tuzemských destinací v tomto ročním období.

(tz)