Kynuté borůvkové knedlíky s merendou – příloha s tajemným názvem

Borůvky stále ještě zrají. A je snad někdo, kdo je nemá rád? Chodíte je s rodinou sbírat? Jestli ano, určitě potvrdíte, že je to báječný způsob, jak hodit starosti za hlavu, jak si odpočinout i přesto, že je člověk shrbený a do misky, odměrky nebo džbánku borůvek přibývá jen pomalu. Mnozí z nás si při této odpočinkové činnosti zavzpomínají na svá dětská léta a prázdniny prožité u babičky na venkově. A také na ty úžasné borůvkové koláče a knedlíky, které se samozřejností jí vlastní vytvářela každý týden. A co si to nyní zkusit také? Budou vonět létem a spoustou příběhů!

Kynuté borůvkové knedlíky s merendou:

350 g borůvek
400 g hladké mouky
250 ml mléka
30 g cukru krupice
15 g droždí
1 vejce
1 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
špetka soli

Merenda:
150 g borůvek
200 g zakysané smetany
2 lžíce moučkového cukru

Droždí rozdrobte na malé kousky a smíchejkte s moukou. Přidejte cukr, mléko, vejce, špetku soli, olej nebo máslo. Dobře prohněťte na vláčné těsto. Uhlaďte v míse, zakryjte utěrkou a dejte na 20 až 25 minut vykynout do tepla.
Až těsto vykyne, odebírejte z něj stejnoměrně velké kousky a udělejte z nich nejdřív placičku. Do středu dejte borůvky a každý knedlík pečlivě uzavřete. Vyválejte na kuličku, dejte na plech a nechte pod utěrkou 15 minut kynout. Vařte v páře nebo ve vodě 15 minut.
Borůvky na merendu rozmačkejte vidličkou, smíchejte se zakysanou smetanou a oslaďte. Uvařené knedlíky nasevírujte na talíře a přelijte merendou.

Dobrá rada:
Žádný učený z nebe nespadl, nebojte se tedy svých prvních borůvkových knedlíků. A věřte si. Manžel, partner, dědeček, anebo i kamarád či přítel, pokud si ví rady a dokáže vařit, a právě třeba knedlíky, je poklad. A z rodinného oběda si v takovém případě odnáší krásnou zaslouženou pochvalu. Pokud dodržíte množství ingrediencí a postup, borůvkové knedlíky se vám zaručeně povedou.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz