Jestli jste se stali fandy vaření a hodláte se zdokonalovat, máte velký prostor, jak toho dosáhnout. Inspiraci najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, s jejímž vydavatelem vzniká také tento seriál. Věděli jste třeba, že se dají uvařit i mrkvové knedlíky? Chutnají výtečně právě v zimě, třeba ke zvěřině. Doporučit je lze i ke krůtímu masu, králíkovi nebo třeba… ale to už necháme na vás. Kreativitě se meze nekladou. Určitě přijdete sami na to, jak váš stůl ještě obohatit, jakou kombinaci masa, zeleniny a knedlíků zvolit. A tak tedy:
Jirkovský mrkvový knedlík:
2 mrkve
200 g uzeného masa
80 g slaniny
8 rohlíků nebo housek
150 g hrubé mouky
200 ml mléka
1 cibule
2 hrsti sekané petrželky
3 vejce
špetka muškátového květu
sůl
Pečivo nakrájejte na kostičky. Rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte sníh. Žloutky rozkvedlejte v mléce a nalijte na pečivo. Promíchejte a nechte máčet.
Mezitím orestujte slaninu a cibuli nakrájené na kostičky. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte najemno. Všechno přidejte k namočenému pečivu spolu s petrželkou. Ochuťte solí a muškátovým květem a promíchejte. Nakonec zlehka zapracujte bílkový sníh. Hotové těsto nechte krátce odpočinout.
Poté vytvarujte větší koule o průměru 5 až 6 cm. Nejvhodněší je vaření v páře po dobu 20 minut. Můžete ale i ve vodě. Knedlíky pak vkládejte do vroucí osolené vody a vařte v tomto případě 15 minut.
Dobrá rada: Jestli nemáte štěstí a nedaří se vám udělat koule, klidně uvařte „bochánky“ nebo tvary jim podobné. Nebo z části těsta kouličky a z části menší válečky. Pestrost na talíři bude zajištěna a vy pochváleni za nápaditost. A mrkvový knedlík bude dozajista příjemným oživením vašeho talíře a možná se stane přílohou, jíž se ve svém okolí nebo mezi příbuznými proslavíte.
Tak ať vám chutná!
připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička