Tvarohové nočky s brusinkami – sladká příloha, když vás honí mlsná

Občas má člověk chuť na něco sladkého, ale neumí přesně definovat, co by to mělo být. Bábovka, koláče, zmrzlina nebo čokoláda? Nebo spíš něco zdravějšího a v teplém obědovém provedení? Co třeba použít tvaroh, tedy ingredienci, s níž se nedá nic pokazit? Navíc je zdravá a dobře se s ní pracuje. Tvarohem nikdy nic nezkazíte.

Tvarohové nočky s brusinkami:

200 g měkkého tvarohu (použijte tvaroh balený v kostce ve staniolu, nikoli ve vaničce)
200 g sušených brusinek
200 g jemné krupičky
3 lžíce cukru
1 lžička kypřicího prášku

Na omáčku:
500 ml smetany ke šlehání
50 g perníku na strouhání

Větší kousky sušených brusinek překrojte. Pokud jsou plody menší, klidně je nechte v celku. Brusinky smíchejte s tvarohem, oslaďte a zapracujte krupičku s kypřicím práškem.
Do velkého hrnce nalijte na dno pár centimetrů vody. Pařáček nebo cedník umístěte tak, aby na něj voda ani při varu nedosahovala. Dejte vařit. Lžicí odkrajujte malé nočky z brusinkového těsta a vařte v páře 15 až 20 minut.
Smetanu na omáčku přiveďte za stálého míchání až téměř k varu. Přisypejte nastrouhaný perník, dobře prošlehejte metličkou a za mírného varu nechte zhoustnout. A hned podávejte s brusinkovými nočky.

Dobrá rada:
Jestli jste milovníci tvarohových těst, tak vás tento recept určitě nezklame. Klidně připravte z dvojité dávky. Uvidíte, že jste obohatili sortiment pokrmů, k nimž se budete rádi vracet. Tvaroh dobře zasytí, někomu se po něm oprávněně i dobře usíná. Je to hodnotná potravina, která nachází stále většího uznání.

Tak ať vám chutná!

Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička
www.velka-knedlikova-kucharka.cz