Občas má člověk chuť na něco sladkého, ale neumí přesně definovat, co by to mělo být. Bábovka, koláče, zmrzlina nebo čokoláda? Nebo spíš něco zdravějšího a v teplém obědovém provedení? Co třeba použít tvaroh, tedy ingredienci, s níž se nedá nic pokazit? Navíc je zdravá a dobře se s ní pracuje. Tvarohem nikdy nic nezkazíte.
Tvarohové nočky s brusinkami:
200 g měkkého tvarohu (použijte tvaroh balený v kostce ve staniolu, nikoli ve vaničce)
200 g sušených brusinek
200 g jemné krupičky
3 lžíce cukru
1 lžička kypřicího prášku
Na omáčku:
500 ml smetany ke šlehání
50 g perníku na strouhání
Větší kousky sušených brusinek překrojte. Pokud jsou plody menší, klidně je nechte v celku. Brusinky smíchejte s tvarohem, oslaďte a zapracujte krupičku s kypřicím práškem.
Do velkého hrnce nalijte na dno pár centimetrů vody. Pařáček nebo cedník umístěte tak, aby na něj voda ani při varu nedosahovala. Dejte vařit. Lžicí odkrajujte malé nočky z brusinkového těsta a vařte v páře 15 až 20 minut.
Smetanu na omáčku přiveďte za stálého míchání až téměř k varu. Přisypejte nastrouhaný perník, dobře prošlehejte metličkou a za mírného varu nechte zhoustnout. A hned podávejte s brusinkovými nočky.
Dobrá rada:
Jestli jste milovníci tvarohových těst, tak vás tento recept určitě nezklame. Klidně připravte z dvojité dávky. Uvidíte, že jste obohatili sortiment pokrmů, k nimž se budete rádi vracet. Tvaroh dobře zasytí, někomu se po něm oprávněně i dobře usíná. Je to hodnotná potravina, která nachází stále většího uznání.
Tak ať vám chutná!
Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička
www.velka-knedlikova-kucharka.cz