Jestli máte rádi knedlíky, určitě jste jich ochutnali větší množství druhů, než jsou jen klasické houskové nebo bramborové. Ale zkusili jste uvařit ty žitné? Žitné pečivo se stává čím dál více oblíbeným, a tak by vám mohly přijít k duhu také knedlíčky z žitné mouky. Hodí se k omáčkám a masu, v jaké kombinaci, to už necháme na vás, každý má jiný vkus, jiný názor.
Krumlovské žitné knedlíčky
500 g žitné mouky
200 ml uzeného vývaru do těsta (a navíc na uvaření knedlíčků)
1 lžíce sádla
5 celozrnných rohlíků (nejlépe žitných)
sůl
Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte uzeným vývarem. Vmíchejte změklé sádlo a pak zapracujte mouku se solí. Dobře propracujte na tužší hutné těsto. Vytvarujte drobné koule a uvařte 15 až 20 minut v uzeném vývaru.
Pak už jen podávejte, například k masové roládě, znojemské pečeni, anebo ke zvěřině.
Dobrá rada: Těmito žitnými knedlíky určitě nezkazíte žádný pokrm. Je to obměna, kterou vaši strávníci rádi uvítají. Navíc v zimě, kdy se hojněji konzumují omáčky a tmavé maso všeho druhu a člověk má potřebu se více zasytit než za horkých letních dnů. Vyniknout mohou třeba v sousedství zajíce na smetaně.
Tak ať vám churná!
Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička