Batáty se dostávají na náš stůl stále častěji. Jsou více a více vyhledávanou přílohou. Mají nejen příjemnou chuť, ale rovněž mnoho zdravotních benefitů. Kdo se přejedl na podzim dýní, může zkusit jako inovaci právě batáty. Ale nejen klasicky uvařené, nýbrž například také ve formě halušek. Že jste to ještě nikdy neslyšeli, natož jedli? To vůbec nevadí. Uvařte si je doma sami. Bude to rychlé. Nejen že uděláte užitečnou věc, ale také se náramně odreagujete od nadbytečných starostí, odlehčíte zažívání, které se bude moci náležitě připravit na hodování v závěru prosince.
Batátové halušky a pohankovou moukou:
650 g batátů
300 g pohankové mouky
1 vejce
Sůl
150 g brynzy
1 cibule
120 g prorostlejší slaniny
Batáty oloupejte a zasyrova nastrouhejte najemno. Osolte, vmíchejte vajíčko a začněte po dávkách zapracovávat pohankovou mouku. Je možné, že ji pro dosažení ideální konzistence nespotřebujete všechnu, nebo v případě potřeby naopak přidejte trochu této mouky navíc.
Ve velkém hrnci dejte vařit dostatečné množství osolené vody. Až začne vřít, protlačujte přes síto halušky a vařte 3-5 minut. Halušky vždy vařte ve více menších dávkách. Jsou velmi rychle hotové, což poznáte podle toho, že vyplavou na hladinu. Vylovte je děrovanou naběračkou, přesuňte do mísy a v hrnci připravte další várku.
Uvařené halušky smíchejte s brynzou.
Slaninu nakrájejte a opečte. Na vypečeném tuku také orestujte nakrájenou cibulku a tu posléze přidejte na halušky.
Dobrá rada: Batátové halušky mohou být výtečným, jednoduchým obědem, který zasytí, ale nepřesytí. Vhodný je i pro diabetiky. Batáty obsahují velké množství draslíku a napomáhají stabilizovat krevní tlak a přispívají k pravidelné srdeční činnosti. Jestli jste tedy před závěrem roku přepracovaní, a už nevíte kudy kam, přidejte do svého jídelníčku nejen batáty samotné, ale zkuste si z nich i něco uvařit. Třeba právě batátové halušky. Uděláte dobrou věc pro své zdraví.
Tak ať vám chutná!
Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička
www.velka-knedlikova-kucharka.cz