Adventní postní menu dokážete sestavit i z knedlíků

Knedlíky si často asociujeme s hody, kdy se stoly prohýbají pod omáčkami a dobrotami z masa. Ale adventní období nabádá ke zcela jinému přístupu. Lidé se mají postit a zklidnit svoje nitro. A překvapivě, i pro takové období jsou knedlíky vhodným pokrmem. Na venkově totiž platily za prosté jídlo z lokálních, sezónních a dostupných surovin.

„Představte si takové chalupníky. Neměli mnoho peněz, museli pracovat s tím, co jim pole a spíž daly. Jejich strava byla prostá, bylo v ní obsaženo hodně obilnin, luštěnin a zeleniny, která se dala dobře uchovávat v chladnějších měsících. Přesně takové pokrmy jsou pro období adventu vhodné,“ vysvětluje Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.

Hanácké zelňáky

400 g brambor
400 g kysaného zelí
100 g hrubé mouky
100 g jemné krupičky
1 celé vejce
1 žloutek
sůl
sádlo na promaštění podle potřeby (na postním jídelníčku ale sádla raději méně než více)

Syrové brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a vymačkejte. Přidejte kysané zelí, ze kterého rukama opravdu intenzivně vymačkejte co nejvíce nálevu.
Brambory a zelí smíchejte s krupičkou, hrubou moukou, vejcem a žloutkem. Osolte a propracujte na tužší těsto. Lžící z něj odkrajujte kousky a vkládejte do vroucí osolené vody. Ještě lepší je zelňáky vařit v páře. Doba přípravy je 15 minut. Ihned po vaření promastěte sádlem.
Hotové zelňáky lze buď rovnou podávat, nebo ještě krátce opéct na pánvi na rozpáleném sádle.
Další možností přípravy je pečení v troubě. Hodí se zejména tehdy, pokud připravujete větší množství zelňáků, nebo když si chcete vaření výrazně usnadnit. Syrové nočky rozložte na plech vymaštěný sádlem a pečte při teplotě 180 °C dozlatova. Trvá to přibližně 20 minut.

Tip šéfkuchaře: „Hanácké zelňáky servírujte s pečenou dýní – vybrat si můžete druh podle preferencí. Vynikající je třeba hokkaido nebo máslová. Aby k zelňákům ladila ještě víc, můžete ji péct společně s měsíčky cibule a nezapomeňte ji pořádně osolit a opepřit,“ doporučuje Petr Kosiner.

Další tipy na recepty, které se vám budou v postním období hodit, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kterou můžete až do 20. 12. 2024 pořídit s jedinečnou vánoční slevou 44 %. Stačí při nákupu na webu kuchařky v košíku zadat slevový kód *Vanoce24. V rámci jedné objednávky takto můžete zakoupit až tři výtisky kuchařky.

Připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička
www.velka-knedlikova-kucharka.cz