Společnosti Knedlíky Láznička způsobila velký rozruch na poli gastronomie. Zasloužila se o comeback tradičního českého pokrmu. Zákazníky přesvědčila kvalitou, která chutná. Dokládají to víc než tři desítky oceněných produktů v soutěži Česká chuťovka. V letošním roce k nim přibyly další dva oceněné výrobky: hříbky v bramborovém knedlíku a dezertní višňové knedlíčky.
„Velmi si vážíme dvou nových ocenění v soutěži Česká chuťovka. Uspět se nepovede každému, porota hodnotí nejpřísněji kritérium chuti. Proto máme obrovskou radost, že letošním rokem už máme na kontě celkem 35 Českých chuťovek. Je to pro nás velká věc, nejlepší zpětná vazba, že jsme na správné cestě – dobře inovujeme, jsme kreativní, vybíráme kvalitní suroviny a držíme se poctivých postupů i receptur,“ komentuje Vladimír Zikmunda, spolumajitel společnosti Knedlíky Láznička.
A proč zrovna tyto dva druhy knedlíků? Češi milují houby a bramborový knedlík s hříbky je letošní novinkou, kterou společnost uspokojila poptávku svých zákazníků a fanoušků. Podávají se typicky s hovězí pečení. Ale přílohových nebo slaných knedlíků už prošlo Českou chuťovkou mnoho. Bez povšimnutí nezůstala například loňská novinka v podobě brynzáků nebo perníkový šachovnicový knedlík, který se servíruje k pokrmům ze zvěřiny.
V tuzemsku mají ale také dlouhou tradici knedlíky sladké a ovocné. V minulých letech se společnosti vyplatilo do soutěže poslat právě tyto produkty, z nichž uspěly například meruňkový knedlík Láznička z tvarohového těsta či domažlické povidlové knedlíčky. A ani letos tomu nebylo jinak. Dezertní višňové knedlíčky, jak název napovídá, patří do kategorie sladké tečky po hlavním jídle. Vynikají spojením sladké a nakyslé chuti. Servírují se přelité lahodným ovocným rozvarem.
„Dezertní višňové knedlíčky patří mezi sezónní speciality a vyrábíme je na objednávku zejména pro cateringové společnosti. Je to taková naše limitovaná edice. Vždy se snažíme, aby bylo ovoce z lokálních zdrojů. Letos byl rok hodně náročný, ale nakonec nás zachránil košík višní ze soukromé zahrádky. Plody je potřeba naložit do kubánského rumu na několik měsíců. Pak se můžeme dát do výroby. I proto je tato pochoutka v našem knedlíkovém repertoáru dostupná vždy až během vrcholného podzimu, dokud zásoby naložených višní nedojdou,“ vypráví šéfkuchař Knedlíky Láznička Petr Kosiner.
(tz)