Češi se obávají nesoběstačnosti, ale pojišťovny nabízejí řešení

Nesoběstačnost ve stáří dělá Čechům starosti. V aktuálním průzkumu IBRS
se jí obává přes dvě třetiny lidí. „Každý, kdo má nějakou zkušenost se starostí o nesoběstačného člena rodiny, potvrdí, že vyřešení takové situace není jednoduché. Sehnat příslušné zařízení či zajistit pečovatelskou službu mnohdy zůstane na jeho nejbližších, kteří tuto starost převezmou. Pojištění soběstačnosti by mělo přinést úlevu rodině, zaměstnavatelům, a koneckonců i státu,“ vysvětlil Petr Procházka, ředitel Úseku pojištění osob v pojišťovně Kooperativa:

Opravdu může být péče o nesoběstačné spoluobčany takový problém?

Již dlouho se mluví o tom, že česká populace stárne, zároveň je stále více i lidí trpících ztrátou soběstačnosti. V roce 2023 to bylo 361 000 osob, z přes 70 % bylo starších 65 let. A odhady ukazují, že do roku 2050 dosáhne počet osob závislých na cizí pomoci téměř jednoho miliónu. O tyto lidi se většinou starají příbuzní. Taková péče má své výhody, ale vyžaduje opravdu hodně sil i peněz. Z průzkumu jsme zjistili, že se na tuto situaci snaží lidé připravit. Třetina jich uvedla, že si budou šetřit peníze na péči, případně na nákup potřebných služeb, sami. Když jsme jim představili možnost pojištění soběstačnosti, 63 % respondentů uvedlo, že ho považuje za atraktivní, zejména z důvodu jistoty a zajištění.

Dokážou si lidé představit, jak pojištění soběstačnosti vypadá v praxi?

Abychom jim to co nejvíce zjednodušili, využili jsme v průzkumu konkrétní příklad. Tedy že klient si pojištění soběstačnosti sjedná v 50 letech a platí 1400 Kč měsíčně. Po mrtvici je jako senior nesoběstačný a pobírá příspěvek na péči. Od pojišťovny dostává každý měsíc pojistné plnění 20 000 Kč a už nic neplatí.

Ale nedostatek peněz asi není jediným problémem, který může člověka v takovém případě potkat. S čím ještě může pojištění pomoci?

Pojištění soběstačnosti funguje tak, že po přiznání závislosti na péči nebo ztráty soběstačnosti začne pojišťovna vyplácet pojištěnému člověku měsíční rentu, a to až do konce jeho života. Pojistné plnění je přitom vypláceno bez ohledu na to, zda žije doma, nebo v pečovatelském zařízení. Výhodou našeho Pojištění soběstačnosti FLEXI je, že ještě před přiznáním závislosti na péči pomůže klientovi náš průvodce péčí a pomůže mu s řešením situace – podáním žádostí, zorientováním se v ostatních příspěvcích a jiné problematice sociální péče, případně pomůže sehnat profesionální péčí.

Jak se vlastně soběstačnost posuzuje?

Soběstačnost se posuzuje ve čtyřech stupních na základě deseti kritérií, které zahrnují základní činnosti, které určují míru nesoběstačnosti a schopnosti se o sebe postarat. Statistiky jsou neúprosné. Každý čtvrtý člověk do 80 let věku se stane závislý na pomoci, do 85 let každý třetí člověk. Naše pojištění si můžete platit doživotně, nemá omezenou dobu trvání a neskončí předčasně, vyplácet ho můžeme začít v jakémkoliv věku.

Takže příspěvek od státu dostane člověk až po rozhodnutí příslušného úřadu? Co do té doby?

Ano, rozhodnutí příslušného Úřadu práce o nesoběstačnosti znamená, že člověk začne dostávat státní příspěvek na péči od 880 Kč až po téměř 20 000 Kč dle stupně závislosti 1.–4. Zároveň se tento okamžik tedy stane vlastně pojistnou událostí a začne okamžitě dostávat měsíční plnění od pojišťovny. Abychom překlenuli období, kdy úřad o soběstačnosti klienta rozhoduje, což může trvat několik měsíců, budeme klientovi měsíčně vyplácet tzv. předběžné plnění, které je stejné jako plnění při II. stupni závislosti. Předběžné plnění od nás klient dostane, jakmile nahlásí možnost nesoběstačnosti a dodá potřebné lékařské zprávy. Pokud se stane, že Úřad práce nakonec závislost neuzná, vyplacené peníze nám klient vracet nebude.

Je nějak pojištění soběstačnosti daňově zvýhodněno, jako je tomu například u životního pojištění?

Ano, část pojistného bude možné uplatnit v rámci daňových odečtů. Celkem je možné si ze základu daně odečíst až 48 000 Kč ročně. Ale musím upozornit, že tato částka je souhrn za všechny čtyři daňově zvýhodněné produkty zajištění na stáří. Tedy za stávající životní pojištění a penzijní připojištění, a dva nové produkty, dlouhodobý investiční produkt, a právě pojištění soběstačnosti.

ptala se Kateřina Šimková