Selhání nepřipadá v úvahu

Osobnost, které ráda naslouchám, jejíž myšlenky v řeči vázané s chutí čtu. Ing. Michal Vaněček, Ph.D., MBA, zakladatel firmy T-SOFT a.s., a její místopředseda představenstva, a věhlasné nadace T-SOFT Eternity, v níž je předsedou správní rady. Podnikatel, který má vynalézavý vztah k životu, názory, nad nimiž nelze nepřemýšlet. I svébytný humor, v jehož přítomnosti člověk pookřeje, i když nepatrně zesmutní, nebo se smát vůbec nechce, ale musí. Měla jsem tu čest mu opět položit několik otázek:

Stále patříte mezi víc než zajímavé firmy oboru, společnost T-SOFT vždy uměla najít svou cestu osobitosti, byť to bylo někdy hodně komplikované. Jaké milníky tvarovaly váš firemní profil, vaši image?

Firemní profil a moji image, nebo firemní image? Ale ono je to možná jedno. Někdy mám pocit, že s firmou splývám, a ona se mnou, a nevím, jestli je to dobře, nebo špatně. Snažím se, abych se nemusel stydět za firmu a firma se nestyděla za mne.
Milníky? Prvním milníkem bylo založení firmy. V době, kdy jsme zakládali IT firmu, neexistoval internet, nebyly weby, nebyly mobilní telefony. A taky jsme nic neuměli, neuměl jsem management, nevěděli jsme, co je podnikání.

Dalším milníkem byla asi spolupráce s americkou firmou UNISYS, abychom po nějaké době zjistili, že velká západní korporace a socialistický podnik je prakticky jedno a totéž. Když se nad tím zamyslíte, čím větší firma, tím menší vztah k ní mají zaměstnanci. A je jedno, jestli se dělají teambuildingy a podobné blbosti. Důležité je, jak mají lidé blízko ke společnému cíli a jaký k němu mají vztah. Pak byl asi velký milník, když jsme začali dělat mission-critical projekty pro Českou armádu. Důležitým bodem bylo, když jsme získali prověrku na stupeň Tajné, která nám umožnila dělat řadu zajímavých projektů pro různé agentury.

Poslední významný milník je to, že jsme se stali součástí nadnárodní skupiny SYNTECA, což nám dává nové obchodní možnosti i stabilitu. Zátěžové testy, to byl jeden z klíčových milníků v roce 2014, kdy jsme realizovali cvičení Blackout Praha – prověření plánů kontinuity při simulovaném výpadku elektřiny v Praze. Dá se to aplikovat na jakoukoliv tzv. černou labuť.

Pro mne osobně byl milníkem rok 2006, kdy jsem bojoval s rakovinou (nebo ona se mnou?), a ta mi přehodila výhybku také směrem k nadaci a psaní.

Poslední milníkem je asi teď aktuálně QSA – Quantum Safety Assessment. Až donedávna se na kvantovou výpočetní techniku často pohlíželo jako na schopnost, která se může objevit někdy v budoucnu, téměř jako na něco, co patří do vědeckofantastického románu. Bezpečnostní hrozba spočívá v tom, že stávající šifrovací algoritmy budou pro kvantové počítače snadno rozluštitelné. A přestože jde sice opravdu o budoucnost, již nyní mohou hackeři shromažďovat citlivá data a ukládat si je pro pozdější dešifrování. A jedna z našich služeb nyní spočívá v pomoci zákazníkům přejít již nyní na algoritmy „bezpečné i v budoucnu“.

Zdá se mi, že jste měl jako jeden z „otců zakladatelů“ firmy vždy chuť zapojovat se do projektů, které byly složité, ale o to více atraktivní, které s sebou nesly i další významné zkušenosti. Je těžké hledat smysl seberealizace?

Pro mne byly vždy největší výzvou projekty nebo cokoliv, o čem se řeklo, že to „nejde udělat“. Takové moje životní motto je „Failure is not an option“ (podle výroku Gene Krenze, ředitele mise Apollo 13).

Nač spoléháte při sjednávání zakázek? Věříte intuici, šestému smyslu, něčemu, co se nedá pojmenovat ani spočítat?

Intuici věřím vždy, i když ta intuice se samozřejmě opírá o zkušenost. U zakázek je to těžké, tam moc intuice nepomůže. Stát soutěží vesměs na nejnižší cenu, a tam vám intuice nanejvýš poradí, že už se to ani nevyplatí dělat…

Vaším osobním i profesním životem se prolíná významná aktivita, a to práce pro nadaci T-SOFT Eternity. Ta se profiluje jako platforma, která dokáže dávat lidem naději, přinášet optimizmus, povzbuzovat, vzdělávat, po­vznášet se nad velké starosti související například se zdravím. Co se v poslední době podařilo a co chystáte?

Ve spolupráci s vydavatelstvím TEBENAS vznikla audiokniha Putování labyrintem světa namluvená Ondřejem Kepkou, Alfredem Strejčkem a Janou Netolickou. Pro pomoc ukrajinským uprchlíkům jsme vydali ukrajinsko-český obrazový slovníček. Naším zatím posledním počinem je knížka To dáš! – příběhy pacientů z kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole. Knížka byla vydána čistě pro interní potřebu kliniky, budou ji dávat nově příchozím pacientům. Chystáme se ještě letos pomoci s vydáním vysloveně dětské knížky pro dětské pacienty, která jim pomůže pochopit a přijmout peripetie léčby formou odpovídající věku. Nedávno jsme byli osloveni, zda bychom nepomohli s vydáním knihy týkající se domácí péče.

Jste autorem nespočtu knih, na vydání některých publikací jste se podílel nápadem, či manažersky, navíc jde o knížky na nejrůznější témata. Jak to všechno v roli šéfa velké firmy zvládáte?

Jak kdy. Minulý rok jsem třeba nic nevymyslel ani nenapsal, protože mi vyšla knížka Byl jiný než ostatní děti a její dokončování mne nějak vyčerpalo. Mimo to bylo hodně práce s firmou, a už jsem neměl mentální prostor na nic dalšího. A já neumím knížku tzv. vysedět. Musí mi spadnout odněkud nápad. Pak už je pro mne snadné to sepsat.

Na čem nyní pracujete? Bude to encyklopedie podnikání začátku tohoto století? Sarkastické poznámky k protikladům, v nichž žijeme? Nebo veselé vyprávění z praxe majitele firmy?

Víte, že zrovna nedávno jsem to řešil s nakladatelstvím, že mám rozpracované téma podnikání, businessu, od toho roku 1991. Ono už by si to už toto období zasloužilo. Vezměte si, že první republika trvala nějakých 20 let, to naše současné období má už 35 let. Trochu ale zápasím s tím, že by to chtělo možná nějaký delší časový odstup, než to člověk nějak bude hodnotit. Jenže to už se mi zase může stát, že si nebudu nic pamatovat. A taky, ať chcete, nebo nechcete, musíme psát o existujících a dosud žijících lidech. Tak možná to pojmu trochu archetypálně, že to bude o nějaké fiktivní firmě. A propojím tam víc věcí dohromady.

Ale aspoň jsem napsal něco pro děti. Jednak pokračování k úplně první knížce Medvědí prázdniny. K tomu mne řada známých dlouhou dobu tlačila. Ale až po letech najednou spadl nápad, o čem by to mělo být. Ilustrovat ji bude Viktorie Šprachtová. Vloni mne totiž postihla smutná událost, totiž že náhle zemřel můj dvorní ilustrátor a parťák humoru Vašek Ráž. Tak teď jsem se pokusil navázat na přerušenou linku kresleného humoru i ilustrací, a myslím že to pokračování bude sice jiné, ale taky moc pěkné. Publikujeme pod značku MIKI. A taky mám rozpracovanou takovou zvláštní verzi
Erbenovy Kytice ve stylu „Jak to bylo doopravdy!“ Jen se bojím, že to vlastně nebude pro děti. Ale to ostatně není ani původní Erben.

Přemýšlíte ve spleti nejrůznějších souvislostí, jste vizionář, bouráte mýty, ale také se rád smějete a stojíte rovnýma nohama na zemi. Jak to jde všechno dohromady?

A každou chvíli něco jiného! Já nevím, jestli to jde dohromady. Ale mně už bylo letos šedesát, tak jsem se zařekl, že už nebudu řešit, jestli to, co dělám, je správně nebo to jde dohromady. Dokud jsem to já, je všechno ok.

Máte i své sny? Jako šéf, jako tvůrce nadace, jako spisovatel?

Jako šéf firmy – aby firma dál dělala správně správné věci, aby se v ní cítili dobře zaměstnanci a měli nás rádi zákazníci. Abychom pro všechny byli jistota. Vždycky jsem bral podnikání jako služby společnosti. Zisk? To jo, ale když se dělají správné věci správně, měl by to být logický důsledek, a nikoliv primární cíl. Za nadaci – aby pomáhala podle svých možností a dělala čest firmě. Jako spisovatel – mám jeden takový sen. Napsat 14 zastavení podzimu před jednou významnou historickou událostí. Napůl fakta, napůl fikce. Co se dělo 14 dní před tím, než se stalo něco, o čem jsme se učili ve škole, ale asi jsme se to učili špatně. Víc neprozradím, protože zatím nevím, jak to dopadne. Musel bych si pro ta potřebná fakta dojet do archivu Hooverova Institutu v USA. A možná by mi je ani nedali, zatím jsem si nezkusil požádat. Blbé je, že se tam musí osobně a je toho asi dvacet krabic rukopisů.

Čím jsem starší, tím silnější mám pocit, že věci jsou nějak uspořádány osudem. A nemám ani konkrétní sny. Spíš jsem si zvykl být připraven na náhody, se kterými se potkám, a když mám pocit, že to je ta správná cesta v časoprostoru, tak se po ní vydám. Takhle to bylo s mým psaním i s nadací. Takže třeba když v budoucnu potkám nějakou výzvu, ať už pracovní, nebo jinou, tak pokud mi to přijde jako dobrý nápad, udělám z toho svůj nový sen.

Jak se změnila vaše firma v porovnání s roky, kdy začínala?

Asi stejně jako celý svět. Zažili jsme neuvěřitelnou dobu technologických změn. Nástup internetu, webu, mobilů, vznik CD, nyní skoro jejich zánik. V poslední době nástup toho, čemu se říká umělá inteligence, přestože s inteligencí to má pramálo společného. Spíše jde o brutální výkon, který nám umožňuje realizovat věci, které by dříve nešly.
Myslím, že lidsky a hodnotově jsme jako firma dlouhodobě velice stabilní. Co se změnilo určitě, bylo to, co přinesl covid. Práce z domova, schůzky na dálku. Já jsem už asi staromódní, ale já to nemám rád. Vnímám nějak podprahově, že když se lidé setkají osobně, probíhá mezi nimi ještě nějaká jiná neviditelná komunikace. Je zkrátka něco mezi nebem a zemí, co se nedá nahradit online schůzkami.

Zmínil jste černou labuť. Co to přesně je?

Černá labuť je metaforou popisující důležité neočekávané události, které mají významný dopad na společnost. Tyto události se odchylují od toho, co je běžné, a proto je obtížné je předvídat.

Celosvětový výpadek IT infrastruktury způsobený drobnou chybou v softwaru společnosti CrowdStrike opět zdůraznil, jak kritická je připravenost na nepředvídatelné události…

Tato událost, která byla široce popsána na všech zpravodajských serverech, vedla k rozsáhlým narušením mnoha podniků a institucí po celém světě. Výpadek ukázal, jak závažné mohou být dopady i drobných chyb v softwaru na globální úrovni. Fakt to není žádná sranda.

Vaše společnost ale může pomoci organizacím připravit se na podobné situace.

To poskytujeme už několik let se vší zodpovědností, avšak nyní to nabírá na aktuálnosti. Nabízíme jedinečnou příležitost připravit jakýkoli subjekt na podobné situace prostřednictvím našich komplexních zátěžových testů a auditů připravenosti. Naše služby zahrnují důkladnou analýzu a praktické testy, které ověří schopnost vaší organizace reagovat na náhlé výpadky IT podpory procesů.

Proč je připravenost na takové výpadky klíčová?

Moderní organizace jsou závislé na složité infrastruktuře, která zahrnuje vše od mobilních sítí přes energetické dodávky až po zdravotní péči a bankovní systémy. Jakékoli narušení této sítě může vést k dominovému efektu s vážnými následky pro základní potřeby a ekonomiku. Naše zkušenosti, například z cvičení Blackout v Praze, ukázaly, že pravidelné testování a zlepšování připravenosti jsou klíčem k úspěšnému zvládnutí krizových situací.

Můžete nám přiblížit, co tedy vlastně nabízíte?

Zkusím to popsat ve třech bodech:

  1. Komplexní zátěžové testy: Naše testy simulují různé scénáře výpadků a ověřují schopnost organizace reagovat na krizové situace.
  2. Audity připravenosti: Analyzujeme aktuál­ní plány a postupy krizového řízení, identifikujeme slabá místa a navrhujeme opatření pro zlepšení.
  3. Školení a cvičení: Pořádáme školení pro zaměstnance a praktická cvičení, která zlepšují jejich schopnost efektivně reagovat na krizové situace.

Příklad z praxe?

V minulosti jsme provedli rozsáhlé komplexní cvičení simulující blackout v hlavním městě Praze. Cvičení zahrnovalo klíčové organizace a ukázalo na kritické slabiny v oblasti zdravotní péče, správy vody a energetických dodávek. Výsledkem bylo výrazné zlepšení připravenosti města na případný blackout.

Jak probíhá Stress-Test?

Na základě soustředěných informací navrhneme scénář cvičení, které může proběhnout jako orientační, stolní nebo funkční cvičení. Části scénáře mohou být dopředu známé, případně utajené tak, aby co nejvěrněji simulovaly možný průběh. Cvičení je řízeno moderátorem a nechává prostor pro diskuzi a aktivity účastníků, jako by probíhaly v reálné situaci. Průběh je zaznamenáván pro pozdější analýzy.

A výstupy z těchto testů?

Výstupy zátěžového testu zahrnují závěrečnou zprávu s doporučeními, dílčí zprávy z doprovodných testů, aktualizovanou dokumentaci a záznam cvičení v systému PRACTIS pro následný test účinnosti realizovaných opatření.

Co si představit pod moderní softwarovou podporu PRACTIS?

Při přípravě a realizaci našich zátěžových testů využíváme moderní softwarovou podporu PRACTIS, která umožňuje strukturování a grafické zobrazení scénářů cvičení, sledování průběhu cvičení podle časového plánu a kompletní vyhodnocení cvičení. PRACTIS nabízí přehledné výstupy a možnost vybrat vyhodnocení dle potřeby, což zajišťuje efektivní a cílenou přípravu na krizové situace. Provedení takového testu může zcela změnit pohled na fungování konkrétní organizace.

To všechno jsou záležitosti, které začínají měnit náš pohled na dění kolem nás. Ale jak jste se změnil vy sám? Ovlivnily vás některé zkušenosti ze světa businessu?

Naučil jsem se nejvíc ze všeho si vážit lidí, kteří drží slovo a na které se mohu stoprocentně a vždy spolehnout. Neznám v businessu nic cennějšího. Není jich mnoho, ale doufám, že si totéž myslí i o mně.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi