Projekt ENABLS usiluje o zastavení úbytku biologické rozmanitosti

Lidská činnost nikdy nevedla k tak masivnímu ubývání druhů jako nyní. Hrozí, že pokračující pokles biologické rozmanitosti navždy vyhubí miliony druhů. To by vedlo k výraznému zhoršení životně důležitých ekosystémových služeb, jako je kvalita ovzduší a vody, ukládání uhlíku a zdraví půdy.

V reakci na tyto výzvy projekt ENABLS programu Horizont Evropa, který běží už 8 měsíců a nyní se rozjíždí naplno, usiluje o zastavení úbytku biologické rozmanitosti prostřednictvím vzdělávání, spolupráce, zvyšování povědomí a společenské angažovanosti. Klíčovou součástí projektu je podpora řešení založených na přírodě (Nature-Based Solutions, NBS) – nákladově efektivních, přírodou inspirovaných přístupů, které chrání, spravují a obnovují přírodní nebo modifikované ekosystémy. Tato řešení nejen chrání biologickou rozmanitost, ale přinášejí také značné výhody pro společnost.

Cílem ENABLS je začlenit biologickou rozmanitost a NBS do osnov vysokoškolského vzdělávání a technického a odborného vzdělávání a přípravy (TVET). Toho by mělo být dosaženo prostřednictvím transdisciplinárního přístupu, který čerpá z různých odborných znalostí a příspěvků z celé společnosti. V Německu, Nizozemsku, Finsku, Rakousku, Litvě, Řecku a České republice budou zřízeny Živé laboratoře (Living Labs). Tyto inkluzivní platformy pro více aktérů „dají hlas všem“, podpoří postoje „zahrnující přírodu“ a budou hnacím motorem smysluplných změn.

Partneři ENABLS úspěšně dokončili první fázi tohoto úsilí, v jejímž rámci hodnotili současnou integraci problematiky NBS a ztráty biologické rozmanitosti do osnov vysokoškolského vzdělávání a TVET. V této fázi bylo rovněž zkoumáno společenské vnímání, mezinárodní politické trendy a systémy spolupráce jak mezi vysokými školami, tak mezi vysokými školami a institucemi TVET. Tyto poznatky položí základy pro nadcházející aktivity zaměřené na zvyšování povědomí o biologické rozmanitosti a NBS, budování kapacit a podporu posunu směrem k společnosti přátelské k přírodě.

Do budoucna bude ENABLS zapojovat odborníky do konstruktivního dialogu o stávajících standardech a protokolech NBS, stavět univerzity a odborné školy do role společenských vzorů a ve spolupráci s Živými laboratořemi vyvíjet a pilotně testovat vzdělávací moduly NBS.

Navštivte naše webové stránky, kde najdete aktuální informace: https://enabls.eu/.

(tz)