Fashion Aréna nově využívá šest ovcí k sečení trávy

Outletové centrum Fashion Arena Prague Outlet ve spolupráci s neziskovou organizací Mie.z.s. spouští další ekologický projekt. Celkem šest kamerunských ovcí bylo na konci července postupně umístěno na čtyřech různých pastvinách o rozloze 4000 m², které se nachází v areálu pražského outletového centra. Projekt zdůrazňuje klíčovou roli volně se pohybujících zvířat k udržení zdravého ekosystému a nabízí ekonomicky výhodnou alternativu k technizovanému sečení trávy.
Ekologové a odborníci na biodiverzitu dlouhodobě poukazují na nezbytnost volného pohybu zvěře pro zachování stability přírodních systémů. „Využívání skotu a dalších zvířat k sečení trávy je jednoduchý a přesto důležitý krok k udržení biodiverzity v naší krajině. Ovce pomáhají udržovat vegetaci v přirozeném stavu, což přispívá k zajištění rozmanitosti druhů a zlepšení kvality půdy,“ vysvětluje Lukáš Čížek, entomolog a vedoucí Oddělení biodiverzity a ochrany přírody v Entomologickém ústavu Biologického centra Akademie věd ČR.

Fashion Arena Prague Outlet zajistila vybavení, jako jsou ohradníky, přístřešky a napáječky, zatímco Mie.z.s. se postará o zvířata, zimní ustájení, přesun ohradníků a přístřešků, pravidelnou kontrolu a přesun z jedné pastviny na druhou, včetně dalších možných mimořádných zásahů. Na místní úrovni bude zajištěna pravidelná kontrola, doplňování vody a dobíjení baterií ohradníků.

Chov ovcí není jediným udržitelným projektem Fashion Arény. Centrum dále disponuje také zelenou střechou, která slouží jako tepelná izolace a pomáhá k nižší produkci CO2. Mezi další velké projekty patří retenční nádrž na zadržování dešťové vody, vlastní včelí úly, zbudování kompostéru nebo právě probíhající instalace vlastní ultralehké fotovoltaiky. Budova tak dosahuje nejvyššího hodnocení v mezinárodním hodnocení BREEAM. Tato certifikace garantuje udržitelnější prostředí v budovách a dokládá plnění závazku chránit přírodní zdroje.

„Spásání travin v okolí našeho centra ovcemi je dalším z kroků, které podporují druhovou rozmanitost v našem okolí. Současně je také ale ekonomičtější, oproti strojnímu sekání nás tento způsob údržby zelených ploch vyjde výrazně levněji,” vysvětluje Lenka Čapková, ředitelka outletového centra Fashion Arena Prague Outlet.
Fotografii naleznete ZDE.

(tz)