Češi investují do bazénů i klimatizace

Rostoucí letní teploty vedou Čechy k hledání nových způsobů, jak se v létě osvěžit a zchladit. Léto 2023 bylo podle dat Copernicus nejteplejším v historii měření od roku 1940. Vysoké teploty pokračují i letos, což vede řadu českých domácností k dalším investicím. Dle dat společnosti ePoptávka.cz, největšího online tržiště v České republice, vzrostla poptávka po dodavatelích bazénů o 36 % oproti srovnatelnému období roku 2023. Ještě vyšší nárůst poptávek pak společnost zaznamenává u klimatizací, kde zájem meziročně vzrostl o téměř 81 %.

Za zvýšeným zájmem o bazény stojí několik klíčových faktorů. „Mezi hlavní důvody zvýšené poptávky vedle vysokých letních teplot, kdy bazény představují ideální možnost, jak se zchladit a současně se vyhnout přeplněným koupalištím, patří také jejich lepší dostupnost i široké spektrum řešení, která je možné přizpůsobit na míru možnostem a požadavkům klienta. V neposlední řadě hraje roli i vzrůstající zájem o zdravý životní styl, ale také postupná proměna nálady ve společnosti,“ uvádí Otto Kočí, ředitel společnosti ePoptávka.cz.

Předpokládá se zároveň, že tento trend bude pokračovat i v následujících letech. „Je velmi pravděpodobné, že poptávka po bazénech poroste i nadále, a to nejen s ohledem na klimatické změny, ale také díky stále širší nabídce a inovacím v tomto segmentu, které umožní zvolit optimální řešení,“ doplňuje Otto Kočí.

V reakci na vysoké teploty zaznamenává společnost ePoptávka.cz vyšší zájem také o klimatizace. Dle dat systému vzrostla poptávka v tomto segmentu meziročně o téměř 81 %. Zájem je přitom o vestavné klimatizace, i o mobilní, které díky své flexibilitě představují oblíbené řešení. „Trh s klimatizacemi je velmi aktivní. Je patrné, že Češi reagují na dlouhodobě teplá léta a cítí potřebu investovat do některých z těchto řešení a zvýšit tak vlastní pohodlí. K vzrůstajícímu zájmu ale nepochybně přispěly i nové technologie, které zlepšily účinnost, a to i s ohledem ke zdraví, a současně snížily energetickou náročnost klimatizačních jednotek, čímž šetří provozní náklady. Při výběru konkrétního řešení pak hrají důležitou roli nejen vstupní náklady, ale také náročnost instalace,“ komentuje dále Otto Kočí. Zároveň konstatuje, že poptávky se neobjevují jen po instalaci nových klimatizací, ale zejména před sezónou razantně rostl také zájem o servis. „Očekáváme, že do budoucna poptávka po dodavatelích klimatizace dále poroste, a to nejen v domácnostech, ale i napříč komerčními a průmyslovými objekty,“ zakončuje Otto Kočí.

(tz)