Bezpečnostní schránky ve Spořitelně nově i digitálně

Česká spořitelna nově nabízí svým retailovým klientům i klientům ostatních bank unikátní digitální bezpečnostní schránku Bankovní Datatrezor. Ta umožňuje v bezpečném prostředí uchování digitálních dokumentů a cenností jako např. smlouvy k pojištění, kopie osobních dokladů, rodný nebo oddací list, dokumenty k úvěrům na bydlení či k nemovitosti, zdravotní dokumenty nebo třeba cenné rodinné fotografie. K založení Datatrezoru stačí využít jen Bank iD své banky.

Na rozdíl od fyzické bezpečnostní schránky se do té digitální může klient dostat podle potřeby kdykoliv z počítače nebo mobilního telefonu. Jednoduše pro přihlášení využije svoji bankovní identitu.

„Datatrezor je oproti běžným digitálním úložištím bezpečnější díky bankovnímu šifrování. Vidí do něj pouze jeho majitel (banka k obsahu nemá přístup), který se přihlašuje prostřednictvím své bankovní identity,” říká Karel Mareček, který se na vývoji nové služby Datatrezor podílel s tím, že obsah na úložišti spadá pod bankovní tajemství a je v případě úmrtí majitele součástí dědického řízení stejně jako účet.

Samotné cloudové řešení Spořitelna vyvíjela a testovala několik měsíců s desítkami klientů. Na základě jejich zpětné vazby banka jednak vylepšila design celé služby a přidala nové funkce jako on-line předání souborů mezi uživateli Datatrezoru. Do budoucna banka plánuje i vytvoření jedinečné e-mailové adresy, která umožní automatické uschování dokumentů přímo do Datatrezoru.

Celková kapacita Datatrezoru je nastavena na 15 GB a měsíčně za službu klient zaplatí 49 Kč. Výhodou Datatrezoru je také způsob registrace, která funguje on-line pomocí bankovní identity (Bank iD). To znamená, že ho mohou používat i všichni klienti českých bank, kteří mají uzavřenou smlouvu o bankovní identitě. V tuto chvíli mohou službu využívat všichni retailoví klienti, do budoucna chce Spořitelně představit službu i pro firemní klientelu.

(tz)