Tvarohové knedlíky s jahodami – příloha, která patří k létu

Tvarohové knedlíky s jahodami je krásná česká klasika. Nepatří ale už dávno jen ke konci května a června, kdy jahody zrají na většině zahrádek. Šikovní velkopěstitelé tohoto ovoce nás oblíbenými červenými plody dokážou zásobovat skoro po celý rok, a tak si knedlíky můžeme dopřát klidně i v červenci, srpnu nebo v listopadu. K létu však patří přece jen nejvíce. Je to pochoutka našeho dětství i stáří. Je to pokrm plný vůně, slunce, radosti. Pokud jste se zatím zdráhali ho uvařit, odložte pochybnosti:

Tvarohové knedlíky s jahodami:

350 g vyzrálých jahod
350 g měkkého tvarohu (použijte tvaroh balený v kostce ve staniolu, nikoliv ve vaničce)
100 g hrubé mouky
100 g jemné krupičky
100 g brambor
80 g změklého másla
1 vejce
špetka soli
strouhaný tvrdý tvaroh a moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na polití

Brambory uvařte do měkka a nechte zcela vychladnout. Měkké máslo utřete do pěny a smíchejte s tvarohem, vajíčkem a špetkou soli. Přidejte najemno nastrouhané brambory, krupičku s moukou a propracujte na těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny odpočinout v chladu.

Jahody umyjte, odstraňte z nich stopku a dobře je osušte. Těsto rozdělte na kousky přiměřené velikosti. Ruce si zlehka poprašte moukou, aby se vám lépe pracovalo. Z těsta vytvořte malou tenkou mističku s důlkem, doprostřed posaďte jahodu a pevně zabalte. Mezi dlaněmi poválejte dokulata.

Knedlíky vařte 10 až 12 minut v mírně vroucí osolené vodě. Na talíři pak každou porci posypejte nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a pokapejte rozpuštěným máslem.

Dobrá rada: Pokud chcete knedlíky trochu přisladit, nepřidávejte cukr do těsta, tam by dělal neplechu. Raději přisypejte malou lžičku dovnitř k ovoci. To oceníte u méně sladkých druhů, nebo když není ovoce dokonale vyzrálé.

Tak ať vám chutná!

připravila redakce freshtime.cz a Knedlíky Láznička

www.velka-knedlikova-kucharka.cz