Češi letos plánují utratit více za letní dovolenou

Celkem 61 % Čechů se chystá strávit letošní letní dovolenou v tuzemsku, nejčastěji v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Vyrazit se chystají nejčastěji s rodinou, partnerem či partnerkou. V průměru chtějí odpočívat deset dní. Jako hlavní náplň volna si představují lehčí sportovní aktivity, ale také návštěvu kulturních památek nebo atrakcí určených pro celou rodinu. V průměru se chystají utratit 9284 Kč na osobu za celou dobu. Pobyt v zahraničí v létě plánuje 60 % respondentů. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Podíl těch, kteří si chtějí užít letní období dovolenkově v Česku, se v meziročním srovnání nezměnil. Mírně se zkrátila délka tuzemské dovolené, a to o jeden den, zatímco plánované výdaje na osobu vzrostly o 921 Kč. Téměř třetina oslovených chce letní dovolenou prožít na stejném nebo známém místě. Polovina Čechů pak volí destinaci, kterou ještě nezná. Při výběru ubytování pak hraje roli vlastní zkušenost a cena (shodně 88 %). „Průzkum ukázal, že nejoblíbenějším ubytováním jsou penziony (46 %) a hotely nebo motely se třemi a více hvězdičkami (29 %). Na dovolenou se Češi chystají vyrazit nejčastěji autem či na motorce (70 %), ale také vlakem (18 %) nebo autobusem (10 %),“ shrnul ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism František Reismüller a dodal: „Aktuální data také potvrzují fakt, že Češi jsou národem, který rád tráví dovolenou aktivně. Nejčastěji ve formě pěší turistiky, která patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější outdoorové aktivity našinců. Ostatně, není se co divit, máme nejlepší turistické značení na světě a přes 44 000 km pěších tras. V posledních letech pozorujeme rostoucí trend i v případě dálkových pěších tras. V tomto ohledu určitě stojí za zmínku zdroje, které lidé v hojné míře využívají k plánování dovolené a výletů. Tím nejpopulárnějším je CzechTourismem provozovaný turistický portál
Kudy z nudy, kde hledá tipy téměř 60 % oslovených. Jen pro zajímavost – v hlavní turistické sezóně tyto stránky zaznamenávají měsíčně přes čtyři milióny návštěv.“

Češi preferují odpočinkovou dovolenou s lehčími sportovními aktivitami (40 %), jako jsou pěší turistika, procházky, vodní sporty a návštěva aquaparků, ale i cyklistika nebo vodní turistika. Celkem 17 % lidí se v létě chystá za kulturními památkami, 13 % za atrakcemi určenými pro rodiny s dětmi a 12 % tvoří vyznavači pasivní relaxace. Desetina oslovených chce navštívit některá z tuzemských měst. V plánech se objevuje také aktivní dovolená se sportem nebo návštěva lázní. Více než polovina respondentů se inspiruje tipy a doporučeními od známých či rodiny a 43 % vybírá destinaci podle mapy s vyznačením turistických zajímavostí. „Pěší turistiku plánují nejčastěji lidé ve věku 40–49 let (86 %). Podobně často chtějí respondenti absolvovat také lehčí procházky s rodinou a přáteli (69 %), což se týká hlavně lidí do 29 let (91 %). Mezi plány na léto figurují i pobyty s cvičebním programem, vysokohorská turistika, trailové sjezdy, horolezectví a další adrenalinové sporty,“ doplnil vedoucí Institutu turizmu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Petr Janeček.

V rámci celkových výdajů za dovolenou Češi nejvíce utratí za ubytování (48 %) a stravování v restauracích (18 %). Celkem 11 % pak půjde na zaplacení služeb, jako jsou třeba vstupenky do muzeí a památek či výdaje spojené se sportem, pojištěním a výlety. Naopak nejméně se lidé chystají utratit za dopravu (7 %), suvenýry, potraviny, oblečení (7 %) a pohonné hmoty (9 %).

(tz)