Aby chata nepřinesla více starostí než radostí

Chataření a chalupaření je naše národní hobby a oproti prognózám nevymírá ani s příchodem mladé generace. Co se však v průběhu let podstatně změnilo, je vybavení, kterým se pyšní nejedna rekreační nemovitost. Pryč jsou již časy, kdy chaty sloužily jako odkladiště nepotřebných věcí, lidé si začali své „druhé domovy“ hýčkat. Vybavují je mnohdy stejně, jako rodinné domy, někdy dokonce i lépe. Aby však radost nevystřídala zbytečná starost, je zapotřebí myslet na uzavření kvalitní pojistky.
Na co se především při pojištění rekreační nemovitosti zaměřit?
V první řadě je třeba rozlišit pojištění samotné nemovitosti a domácnosti. Zde nám poslouží všeobecně známá pomůcka. „Obrátíme-li byt vzhůru nohama, vše, co by z něj spadlo na zem, spadá pod pojištění domácnosti. Naopak to, co zůstalo a je pevně spjato se zemí, zahrnuje pojištění nemovitosti. Kvalitní nastavení pojištění domácnosti by si měli pohlídat především ti, kteří mají v chatě či chalupě dražší vybavení. Výhodou je toto vybavení předem specifikovat ve smlouvě a pořídit si jeho fotografie,“ komentuje Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting.

Zvýšenou pozornost je třeba věnovat také výlukám a výši limitů. Základní nabídka produktů nabízená většinou pojišťoven je, co se týká rozsahu pojistného krytí, víceméně obdobná. „Na větší rozdíl narazíme až u rozšířených balíčků, kde je již potřeba pečlivě sledovat výluky, které mohou ovlivnit pojistné plnění v případě škody. Zaměřit bychom se však měli i na výši částky, kterou je pojišťovna ochotná vyplatit v případě škody,“ dodává Jiří Váchal.

Jsou v pojištění zahrnuta všechna rizika, kterým čelí vaše nemovitost?
Základní balíčky obvykle nezahrnují krytí rizik v podobě poškozené fasády zvěří, popraskaného potrubí v důsledku mrazu či sněhem poškozenou střechu. Pojištění se zpravidla nevztahuje ani na přilehlé stavby, jakými jsou kůlny či nejrůznější přístřešky na ukládání nářadí. Ve smlouvě bychom měli pamatovat také na pojištění rizika přepětí a podpětí, ke kterému může dojít zejména při bouřkách.

Samostatnou kapitolou je pak pojištění odpovědnosti. „Spadne-li strom z vašeho pozemku na střechu souseda nebo se z vaší chaty rozšíří požár na chaty v okolí, nemusíte zoufat. Správně nastavené pojištění odpovědnosti to vyřeší za vás. Toto pojištění se obvykle vztahuje i na další nemovitosti, které nejsou uvedeny v pojistné smlouvě. Musí být však ve vašem vlastnictví či spoluvlastnictví nebo ve vlastnictví či spoluvlastnictví osoby, se kterou žijete ve společné domácnosti,“ doplňuje možnosti ochrany majetku Jiří Váchal.

Týká se podpojištění nemovitostí i rekreačních objektů a jak často by lidé měli aktualizovat svou pojistku?
Zvyšování cen nemovitostí se nevyhnulo ani těm rekreačním, a proto by i ostřílení chataři měli myslet na aktualizaci svých pojistek. Pokud je pojistná smlouva starší než tři roky, může být nemovitost z dnešního pohledu podpojištěná. To znamená, že pojistné plnění vyplacené pojišťovnou by v případě pojistné události nemuselo stačit na pokrytí nákladů na úhradu vzniklých škod. Aktualizace smlouvy je doporučována také v případě větší stavební úpravy či rekonstrukce.

(tz)