Pro letní grilovačku špičkové uzeniny i selátko

Kdo by se netěšil na první jarní ohníček a obyčejného buřta na klacku! Je to odvěká zábava mladých i těch, co již něco pamatují. Zkrátka romantika, jak se patří. Začíná se ještě v teplých mikinách a svetrech, v zádech první jarní sluníčko. A pokračuje se, když už paprsky hřejí více až hodně. Grilovačka na zahradě má své velké kouzlo. Je nenapodobitelná svými emocemi, má v sobě sílu dobrodružství, vášně, a skýtá prostor předvést i kus kuchařského umu. S jakým kdo přijde nápadem, o to se nikdo nemusí bát. Jednou je to zajímavá kombinace koření, jindy místo masa jen sýr, ale také třeba hodně zeleniny. No a kdo dá přednost vepřovému, kuřecímu, krůtímu? Kdo zatouží po burgrech nebo zvěřině? A kdo zůstane u klasiky, tedy klobásek na tisíc způsobů? O tom si rozhodněte už sami. Firma Řeznictví a uzenářství Francouz s.r.o. z Chrudimska se na tohle mlsné období připravuje každý rok důkladně. Dokáže odhadnout, čím zákazníka zaujmout, inspirovat. A to je dobře. Protože ten sice hledá stále něco nového, ale na druhou stranu, co si budeme povídat, klasika je klasika… Co na to majitel Ladislav Francouz?

Grilovací sezóna je tady. Co všechno z vašeho sortimentu patří na gril?

Zákazníci si oblíbili marinované maso, uzené kýty, selátka, krůty, grilovací klobásy, salsicha fresca. No a určitě špekáčky, českou klasiku. Myslím, že si mají u nás z čeho vybrat. Takže hlavně bych rád popřál pěkné léto a aby nechyběla chuť.

Určitě jste připravili i nějakou novinku…

Ano, připravili jsme grilovací klobásu Jalapeňos se sýrem. Na reakce spotřebitelů čekáme, ale myslím, že se receptura povedla.

Co naopak v teplejších měsících nevyrábíte, po čem není taková poptávka?

Částečně se přestaly vyrábět jitrnice, kroupy, prejt a zabijačková polévka. Jsou to přece jen pokrmy zimní, takže se spotřebitelům nedivím, že o tyto výrobky nyní tolik zájem nejeví. Vše má svůj čas.

Kde všude může zákazník vaše dobroty koupit?

Prodejnu máme přímo ve Skupicích, pak Sobětuchách, Hlinsku, Slatiňanech, Chrudimi a čtyři prodejny v Pardubicích. Takže v našem regionu jsme zájemcům dobře dostupní, mohou si naše produkty obstarat poměrně blízko svého bydliště nebo pracoviště. Dává nám to takto smysl.

A lze si také zboží dopředu rezervovat, když se zájemci chystají třeba na větší rodinnou slavnost u ohně a pod širým nebem? Jak dlouho dopředu je to nutné? A zavezete, nebo si musí přijet osobně?

Upřesnit objednávku je potřeba tak týden dopředu. Dovezeme také, ale nejsme na to dostatečně zařízeni, takže dáváme přednost tomu, aby si zákazníci zboží odvezli sami.

Firmy nyní plánují nejrůznější letní party, setkání s obchodními přáteli, se zaměstnanci, slaví svá výročí. Poskytujete k takovým příležitostem cateringové služby?

Takové služby nenabízíme, ale rádi pomůžeme třeba s výběrem uzenin, paštik, salámů, delikates, z nichž lze připravit i dárkové balíčky. Zaměstnance nebo obchodní přátele, partnery taková pozornost vždycky potěší.

Proslulé jsou vaše uzeniny. Jsou důkazem toho, že se dá vyrábět poctivě, bez všemožných konzervantů. Roste poptávka po takové produkci?

Určitě se dají takové produkty vyrobit. Vím, že lidé dnes hodně kontrolují složení výrobků. Takže poptávka po těch poctivých uzeninách skutečně roste. Myslím si, že všichni uzenáři se snaží ale dělat takový sortiment, kde bude všelijakých přísad co nejméně.

Prodáváte i vlastní hořčice a koření. Nejeden zákazník to jistě oceňuje…

V obchodech máme v nabídce suché i tekuté marinády, ty jdou dobře na odbyt. Když
si k tomu přiberete i některou ze tří druhů našich hořčic, garantuji, že budete
spokojená.

Vraťme se ke grilování. Marinujete k tomuto účelu maso?

Na požádání zákazníka ano, jednak maso marinujeme, ale i připravujeme nasolené části masa, jako jsou kýty, krkovice, plec. Pro zákazníka je to pak jednodušší…

Selátko na gril také nachystáte?

Určitě ano, zájemců o selátko na gril je dost, hodně si lidé přejí i celé kýty s kostí.

Co vy sám máte z grilu nejraději? Kus vepřového, kuřecí, poctivý špekáček, nebo cuketu?

Já nejsem moc vybíravý, na grilu mám rád vepřové, kuřecí, hovězí a zeleninu.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi