Český tým kuchařů uspěl na kulinářské olympiádě

Mezi kuchařskými týmy, které v únoru soupeřily na Kulinářské olympiádě IKA v západním Německu, se Češi neztratili a podařilo se jim získat čtyři stříbrné medaile. Dvě v seniorské a dvě v juniorské kategorii. Na této prestižní soutěži se sešlo více než 1200 účastníků, 88 týmů a přibližně 500 individuálních vystavovatelů z 55 zemí. V obou hlavních soutěžních kategoriích dominovali Seveřané, jak u seniorů, tak u juniorů. Finové se umístili na prvním místě, následováni Švýcary a třemi dalšími týmy ze Skandinávie.
Češi si vedli dobře, umístili se v horní části druhé poloviny startovního pole v oblasti „stříbrných medailí“. Celkově si odnesli 16. místo, což je zlepšení o dvě příčky oproti minulému klání v roce 2020. „Čtyři stříbrné medaile jsou pro český nároďák historický úspěch. Hodnocení komisařů bylo velmi dobré. Viděli velký posun v práci týmu od poslední soutěže v Lucembursku. To nám udělalo velkou radost,“ komentovat manažer českého týmu Tomáš Popp.

V individuálních disciplínách pak excelovala Tereza Buchtová v soutěži Vegetable carving K5, kde skončila jako nejlepší z celého pole. Tato disciplína spočívá ve vyřezávání pěti vybraných plodin po dobu tří hodin. „Mé hobby je hodně blízké uměleckým řemeslům. Potřebujete v sobě mít preciznost, trpělivost, smysl pro kompozici. Řezy je třeba promýšlet tak, aby se neopakovaly. Porotci oceňují náročnější řezy a ideálem je odstranit minimálně padesát procent původní hmoty,“ přiblížila Tereza činnost, v níž se stala světovou špičkou.

Obou hlavních disciplín – Restaurace národů a Chef’s table, se zúčastnilo 24 seniorských národních týmů (a o něco málo méně juniorských). V Restauraci národů každý tým, složený ze čtyř kuchařů a dvou cukrářů, představil během 6 hodin přes 100 tříchodových menu. V Chef’s table muselo každé družstvo za stejnou dobu připravit více než desítku sedmichodových menu. Příští kulinářská olympiáda se pravděpodobně uskuteční opět ve Stuttgartu v roce 2028. Mezitím, v listopadu 2026, je naplánován Světový pohár v Lucemburku.

Soutěžní jídla seniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR:

Předkrm
Terina z candáta, kreveta s humrovou majonézou a pohankou, petrželová sedlina, salát z kadeřávku, topinamburové pyré, krevetová strouhanka

Hlavní chod
Striploin, terina z hovězího jazyka v křenové fáši, pohankový košíček s celerem, brambor s lanýži a liškami, omáčka, brokolice s čirokovým popcornem

Dezert
Mousse s tropickou náplní, kokosový piškot, teplá tartaletka, zmrzlina z tropickým želé, merengue, choux s karamelem a vanilkou

(tz)