Rytířem České chuti 2023 se stal Petr Kosiner

Vášeň pro vaření se stala Petru Kosinerovi doslova osudová. Provází ho celý život a je nedílnou součástí jeho profesní dráhy. Kuchařského řemesla se ujal nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. Před víc než 11 lety stál u zrodu české firmy Knedlíky Láznička, která ve svém oboru udává tón. O tom vypovídá i úctyhodných 33 ocenění v soutěži Česká chuťovka a Dětská chuťovka, které knedlíky věhlasného výrobce sesbíraly. Letos k nim ale přibylo ještě jedno speciální. Petr Kosiner, šéfkuchař firmy, byl zvolen Rytířem české chuti.

Od založení firmy v roce 2012 uplynulo více než 11 let. Za tu dobu v soutěži Česká chuťovka a její odnoži Dětská chuťovka, nejrůznější knedlíky od Lázničky posbíraly celkem 33 ocenění. První v roce 2014. A které druhy si v minulosti získaly srdce porotců soutěže? Například karlovarské koule, měšťanský houskový knedlík Láznička, meruňkový knedlík Láznička z tvarohového těsta, domažlické povidlové knedlíčky Láznička, Láznička bramborové šišky špenátové, hanácké zelňáky Láznička, Svatební knedlík Láznička, Láznička perníkový knedlík, Láznička karlovarský knedlík, a mnohé další.

Letos se uznání od poroty soutěže Česká chuťovka dostalo novince. Brynzáky jsou knedlíčky z brambor a ovčího sýra, který jim dal jméno. Podávají se ideálně s opečenou slaninou. Brynzáky uspěly také u dětské poroty a patří jim i Dětská chuťovka. A zabodovaly také u zástupců médií, kteří jim udělili tzv. Novinářskou cenu.

V Česká chuťovce 2023 ale uspěl i šachovnicový knedlík, do kterého patří perník a skvěle doprovodí zvěřinu. Ceny si tým Knedlíky Láznička odnesl při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže českých chutí počátkem listopadu v Praze.

Titul Rytíř české chuti určený významné potravinářské osobnosti z řad majitelů i manažerů firem, technologů a tvořivých potravinářských odborníků, kteří se zasluhují trvale o rozvoj svého oboru a nikdy ze zřetele neztrácejí chuťový požitek, byl při téže příležitosti udělen Petru Kosinerovi. Knedlíky Láznička se tak mohou v roce 2023 pyšnit hned pětinásobným úspěchem.

Knedlíková cesta, která vedla k renesanci zatracované přílohy
Společnost Knedlíky Láznička se zasloužila o renesanci tradiční přílohy, která patřila a patří na český stůl. V době vzniku firmy ale byly knedlíky považovány za cosi nemoderního, nezdravého a nedobrého. Přispěla tomu tehdejší nevalná kvalita tohoto zboží, které bylo k dostání v maloobchodní síti. Ale to se Petr Kosiner rozhodl změnit.

Už jako dítě nakukoval nadšeně pod ruce babice, když knedlíky připravovala. Z rodiny si odnesl cenné dědictví receptur i cit pro přípravu. Nebál se experimentovat a objevovat nové chutě i vylepšovat stávající postupy. A nechtěl si to nechat pro sebe, což vyústilo ve zrod značky Knedlíky Láznička. V roli šéfkuchaře se společně s investorem a spolumajitelem Vladimírem Zikmundou pustili do nelehké práce – změnit názor Čechů na přílohu, jíž se díky jejich aktivitám už opět začíná dostávat zasloužené úcty a pozornosti.

Zpočátku to neměly Knedlíky Láznička lehké, protože se zákazníci zdráhali přijmout fakt, že kvalita má svou cenu. Když ale ochutnali, mezi svými blízkými a přáteli začali svou pozitivní zkušenost s oblíbenou nejen nedělní přílohou sdílet. Zákazníků přibývalo a dnes se bez Knedlíků Láznička neobejde řada domácností i gastro provozů a cateringových společností.

Nejvíce stále frčí klasické přílohové knedlíky – bramborový a houskový, ale díky invenci a zručnosti Petra Kosinera i citu pro obchod a marketing Vladimíra Zikmundy český národ opět objevil také zapomenuté poklady zámecké a historické kuchyně a začal se seznamovat i s moderní interpretací knedlíků, které lze zařadit do kategorie moderní zdravé výživy. Příkladem prvního může být svatební knedlík, posvícenský knedlík, perníkový šachovnicový knedlík nebo třeba martinský houskový knedlík. Druhé kategorii vládnou třeba dýňové nočky, květákové šušle, rýžové knedlíčky se zeleninou nebo ty cizrnové.

Fanklub milovníků knedlíků kolem značky se rozrůstal a na její facebookové stránce vznikla velká série knedlíkových receptů která dnes čítá téměř 250 dílů a stále pokračuje. V době, kdy českou gastronomickou scénu ochromila pandemie, Petr Kosiner s Vladimírem Zikmundou nelenili a rozhodli pro odvážný krok. Vydali Velkou knedlíkovou kuchařku, na níž se podílel obdivuhodný kolektiv autorů. Vedle Petra Kosinera například ikony food světa jako Kateřina Bednářová, Jana Florentýna Zatloukalová, food stylistka Markéta Zindulková, fotograf David Turecký a řada dalších významných jmen. Publikace pomáhá lidem uvařit si knedlík jako od Lázničky i doma, začátečníkům překonat strach a profesionálům najít inspiraci.

Velká knedlíková kuchařka představuje recepty na 144 druhů knedlíků. Čtenáře provede od základů přípravy až po exkurzi do světa receptů na knedlíky tradiční, sladké, inspirované moderní zdravou či zahraniční kuchyní. K pečeni, zvěřině, s ovocem, ke králíkovi i jako hlavní chod. Celou publikaci provází nádherné snímky a poutavá grafika.

(tz)