Vejce OVUS Premium jako začátek nové komunikace

Ing. Tomáš Milich

Vejce jsou znovu objevenou potravinou. Jsme tomu všichni rádi, protože různá doporučení, abychom jejich konzumaci omezili, nás přiváděla k nechtěným změnám stravovacích návyků, smutku z toho, že vajíčko k snídani je hřích
a že nedělní bábovka jednou za čas nás přivede do hrobu. Dnes vajíčka už zase představují žádanou plnohodnotnou složku naší výživy a přinášejí opět radost na náš stůl i do naší mysli. Nejen z tohoto důvodu jsme do říjnového vydání našeho Fresh Time opět přizvali Ing. Tomáše Milicha, jednatele firmy OVUS – podnik živočišné výroby, spol. s r.o., předního dodavatele vajec na český trh.

Co nového jste přes léto ve strategii firmy připravili?

Nevím, zda je to úplná novinka, ale změna určitě ano. Po několika letech usilovného zvažování jsme se rozhodli inovativně prezentovat svou přidanou hodnotu, tedy unikátnosti, které českému zákazníkovi nabízíme. Kromě běžných konzumních vajec totiž OVUS produkuje tři speciality: Indiánská vejce, Vejce Moravia a Farmářský výběr. V těchto pojmech se široká veřejnost složitěji orientovala, a to nám začalo vadit. Přemýšleli jsme, jak to změnit a jak také začít působit na své odběratele, koncové spotřebitele, kteří již naši produkci poznali, ale neměli přesné vodítko, na jehož základě by se k vajíčkům OVUS vraceli. Proto jsme se zaměřili na lepší komunikaci.

Jak a čím jste začínali?

Všechny tři jmenované speciality jsme definitivně sjednotili pod značku OVUS Premium. V jejím rámci budeme veřejnost informovat jak o Indiánských vejcích, tak o Vejcích Moravia a rovněž o vajíčkách nazvaných Farmářský výběr. Začali jsme Indiánskými vejci, protože jsme zjistili, že je lidé sice vnímají jako úžasné oživení nabídky, ale netuší, že se tak jmenují, kde se dají koupit a jaké benefity vlastně obsahují, jaká je historie, jaký mají příběh.
Zahájili jsme tedy mediální kampaň, jejímž prostřednictvím bychom rádi sdělili, že Indiánská vejce jsou celosvětově nesmírně ceněna, že nemusí být jen pro gurmány, ale že patří třeba i do nedělního či svátečního jídelníčku běžného občana. Svým přírodním zbarvením čokoládově hnědé skořápky a také tyrkysové a zelené jsou skutečně ojedinělá a tím velmi poutají pozornost. Rád bych zdůraznil, že skutečně nejsou přibarvovaná, slepice je snáší přesně tak, jak je spotřebitel kupuje.

Odkud vlastně Indiánská vejce pocházejí?

Prstem bychom po mapě museli cestovat až do jižní Ameriky. Plemena slepic Maran a Araucana, která tato vajíčka snášejí, mají přímé předky v kurech chovaných jihoamerickými indiány v oblasti dnešní Chile a Peru. Představte si prostředí tvořené horským klimatem, prostředí, které formují Andy. Je to předpoklad unikátních vlastností. Má to však i stinnou stránku, protože chov těchto plemen je náročnější a interval mezi snáškou jednotlivých vajíček je delší než v případě běžných slepic, které známe z českého, britského nebo německého prostředí.

Srdce strávníků získala doslova po celém světě…

Podávají je věhlasné restaurace v USA, Kanadě, Británii. Je to lahůdka, která zaujímá na jídelních lístcích těchto podniků zvláštní místo. Vyhledávají je labužníci po celém světě. Dokonce jsou podávána na britském královském dvoře. Řekl bych, že tento výčet o jejich výjimečné chuti něco vypovídá. Jsou výraznější než klasická vajíčka. Vyznačují se krémovou plnou konzistencí, která se na jazyku přímo rozplývá. Tento koncert chutí je doplněn o slaný dozvuk, který však musíte umět vnímat. Ještě pro upřesnění – naše firma má zastoupení k dodávkám Indiánských vajec na český trh.

Mají tato výjimečná vajíčka nějaké zajímavé účinky na lidské zdraví?

V první řadě jsou potravinou, která člověku nejlépe prospívá, pokud se stravuje s ohledem na svůj zdravotní stav. Jako součást pestrého a vyváženého jídelníčku mohou ukázat svůj potenciál. A právem je dnes můžeme titulovat jako superpotravinu. Jsou bohatá na bílkoviny, respektive aminokyseliny, které si lidský organizmus nedokáže vytvořit sám. Jedno však máme klinicky prokázané. Mají oproti běžným vajíčkům nižší obsah cholesterolu. To je skvělá zpráva pro všechny, kteří právě kvůli hladinám této látky v krvi museli konzumaci vajec velmi omezovat. Jejich žloutek je bohatý na vitaminy A a E, obsahuje také řadu antioxidantů. Mimo to v nich najdeme tzv. fosfolipidy, které jsou důležitou složkou buněčných membrán živočišných buněk – tedy i těch lidských. U člověka mají velký význam pro nervovou soustavu, pro její optimální ochranu a výživu.

Jak vypadají vaše chovy plemen Araucana a Maran?

Naše slepičky jsou chovány na hluboké podestýlce. Mimo to mají dostatek místa, aby se mohly proběhnout, a dokonce si mohou vyjít i ven a mají přístup k dennímu světlu. Dbáme pečlivě o jejich zdraví a chovy detailně monitorujeme 24 hodin denně. Záleží nám na kvalitě a bezpečnosti jak potravin, tak prostředí, v němž své nosnice chováme. Jedno bez druhého být nemůže, když si na trh přejeme dodávat ty nejlepší produkty v tomto segmentu.

Mohl byste nám popsat typického zákazníka, který Indiánská vejce vyhledává?

Potrpí si na ně ti lidé, kteří mají rádi lahůdky. Byli byste překvapeni, že mezi ně nespadají jen gastro fajnšmekři, ale například také maminky, které je rády podávají dětem, nejupřímnějším ambasadorům kvality. Mimo to patří k vyhledávané pochoutce u lidí dodržujících dietní opatření kvůli vyšší hladině cholesterolu v krvi. A rádi je do svých nákupních košíků vkládají také milovníci zdravého životního stylu, sportovci nebo někteří bloggeři. O tom, že našemu národu chutnají, svědčí i ocenění, které posbírala v soutěžích Česká chuťovka a Dětská chuťovka.

Kde všude lze Indiánská vejce zakoupit?

Pokud vás baví nakupovat po internetu, určitě zkuste Košík.cz, pokud ale máte raději klasické obchody, pak pro vás mám také dobrou zprávu. Indiánská vejce dodáváme do řetězců Tesco, Ahold a nově také do Globusu. Kromě standardního balení se sedmi kusy vajíček průměrně za 33 Kč připravujeme nové, menší, kde najdete 4 vejce, převážně tyrkysového nebo zeleného zabarvení skořápky.

Bodujete rovněž s nabídkou pro gastroprovozy, jako jsou výrobny lahůdek, jídelny, nemocnice a za sebou máte jeden velký úspěch…

Spektrum odběratelů se rozšiřuje. V tomto segmentu jsme se stali už významýnm exportérem na Slovensko, kde jsme na trhu číslem jedna měřeno množstvím. Rádi bychom dodávali také například lázním, hotelům a restauracím, a to především Indiánská vejce jako specialitu, jíž by se dal zajímavě stůl pro hosty obohatit.

Uvažujete o řadě inovací a máte vymyšlené produkty, jaké na našem
trhu zdaleka nejsou… Už můžete prozradit?

Říká se: Spěchej pomalu. Nevím, zda to platí v době expanze informačních a komunikačních technologií, v době, kdy je překonáno vše dříve, než je vůbec vymyšleno. Přesto bych o našich nápadech zatím pomlčel.

Velcí horlivci pro ekologii čas od času rozdmýchají vášně veřejnosti proti velkochovatelům a velkoproducentům vajec s tím, že slepice nemají vhodné životní podmínky a že se trápí. Jaký je váš postoj k této věci?

Často to jsou zkreslené informace nepodložené fakty, které zobecňují a poškozují i ty chovatele, kteří mají vše v pořádku. A máte-li na mysli nostalgické debaty o tom, jestli nejsou nejlepší vejce od slepic, které běhají po dvorku a jsou vystaveny jakékoli nákaze, pak to ponechám na volbě každého jednotlivce. Za nás snad jen to, že slepice ve velkochovech jsou naopak ve velkém životním komfortu, pod přísnou veterinární kontrolou, která zaručuje, že se k zákazníkovi dostává skutečně výtečná a zdravotně nezávadná potravina od nosnic, které v žádném případě nestrádají. Abychom však i zde ukázali, že umíme naslouchat a plnit přání klientů, připravujeme koncept, o němž se brzy dozvědí.

připravila Eva Brixi