Brambory jsou tradiční součástí české kuchyně. Průměrný Čech zkonzumuje přibližně 70 kg za rok. Podle exkluzivního průzkumu zpracovaného pro obchody Albert jsou brambory nejpopulárnější přílohou Čechů. Tři čtvrtiny z nás si bez nich nedokáže představit jídelníček. Nejoblíbenější jsou ve formě bramborové kaše. V Albertu najdou zákazníci brambory výhradně od českých dodavatelů. Ročně se jich prodá přes 20 000 tun.
V jaké formě jíme brambory nejraději? Polovina Čechů volí bramborovou kaši, druhým nejoblíbenějším způsobem přípravy je vaření a třetím pečení. Přes 70 % Čechů si dopřává brambory několikrát týdně, méně než 1 % nejí brambory vůbec. Oblíbená úprava brambor se odvíjí od věku. Zatímco mladí do 26 let mají rádi americké brambory, hranolky a krokety, lidé nad 45 let preferují tradiční úpravy v podobě bramboráků či bramborových knedlíků.
Češi jsou bramborovým národem. V oblíbenosti příloh jsou oblíbenější než rýže (26 %) či těstoviny (23 %). K hlavnímu jídlu si brambory nejraději dopřeje skoro polovina Čechů (47 %). Naopak netradiční přílohy, mezi které se řadí kuskus, bulgur či quinoa, zůstávají v českých domácnostech v pozadí a tvoří 4 %.Očekávali byste, že brambory jsou nejpopulárnější na Vysočině, v kraji proslaveném pěstováním brambor? Průzkum ukázal, že zdaleka nejvíce konzumentů brambor žije v Pardubickém (64 %) a Zlínském kraji (63 %). Naopak jediný kraj, kde zvítězila nad bramborami rýže, je Karlovarsko (43 %).
Původ a kvalita jsou pro zákazníky klíčové
Obchodní řetězec Albert nabízí kvalitní české brambory z tradičních bramborářských oblastí, jako je Vysočina nebo Polabí. Klíčovými dodavateli brambor jsou tuzemské společnosti Bramko a Eurogras. „Naše konzumní brambory pěstujeme na Českomoravské vysočině, a to na ploše přibližně 1400 hektarů. S řetězcem Albert spolupracujeme od roku 1996, díky tomu již známe preference zákazníků. V poslední době registrujeme především nárůst zájmu o takzvanou dohledatelnost původu brambor a kvalitu. V tomto ohledu máme pro zákazníky dobrou zprávu – i letos se mohou těšit na dostatek kvalitních českých brambor,“ naznačil Roman Chroustovský ze společnosti Eurogras.
„Zákazníci nejčastěji volí brambory volné, u kterých si mohou pohodlně vybrat, kolik právě potřebují,“ sdělila Anna Málková, manažerka nákupu ovoce a zeleniny v obchodním řetězci Albert, a doplnila: „Oblíbené jsou ale i brambory ve dvoukilogramovém balení, a to především varného typu B, který se dá při vaření všestranně využít.“
V sortimentu obchodního řetězce Albert najdou zákazníci všechny varné typy, ale také třeba červené brambory.
(tz)
příloha procenta
brambory 47 %
rýže 26 %
těstoviny 23 %
ostatní 4 %