Do Síně slávy gastronomie vstoupil v anketě Zlatý kuchař 2016 Pavel Pospíšil

IMG_6656 - kopieVaření, pečení, grilování – pro mnohé časově vytížené osobnosti je to významný koníček, odpočinek, jiný svět než ten, který shrnujeme pod magické slovo business. O umění kuchařů je v této souvislosti právem stále větší zájem. Prosperita Fresh Time se tak stala mediálním partnerem Anketa Zlatý kuchař, která odstartovala letos již počtvrté. Vzorem je pro pořádající redakci časopisu Gastro & Hotel profi revue podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker.

Pavel Pospíšil (na snímku vlevo) s Markétou Hrubešovou a Jaroslavem Sapíkem

Jak to všechno bylo? Redakce Gastro & Hotel oslovila 30 gastronomických odborníků, kteří o gastronomii a restauracích píší − tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Požádala každého z nich, aby sestavil svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku 2016, určil tři zahraniční kuchaře, jmenoval jednoho kandidáta na Objev roku a nominoval jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy. Po loňském ohlasu byla i letos zařazena kategorie Volba veřejnosti, kdy pro svého oblíbeného kuchaře hlasovala veřejnost na webových stránkách www.gastroahotel.cz.

Novinkou letošního ročníku je tištěná Gourmet mapa Zlatého kuchaře 2016, podle níž si milovníci gastronomie budou moci snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří oceněné hvězdy. Mapa je také ke stažení na webových stránkách www.gastroahotel.cz a www.zlatykuchar.cz.

Jen jedenkrát v roce se můžete potkat s tolika skvělými kuchaři na jednom místě. A to se podařilo právě na slavnostním galavečeru vyhlašování cen Zlatý kuchař. Letošní slavnostní večer s předáním cen oceněným kuchařům se uskutečnil 11. května v Praze. Někteří kuchaři si pro svá ocenění odskočili ze zahraničí (např. bronzový Radek David přiletěl, jen na tento večer, z Francie, a Pavel Pospíšil si pro vstup do Síně slávy přijel z Německa). Slavnostním ceremoniálem provázela herečka a milovnice gastronomie Markéta Hrubešová. Během slavnostního předávání cen bylo také pokřtěno historicky první vydání Gourmet mapy Zlatého kuchaře. Kmotry se stali herci − kuchaři ze seriálu TV Prima − Ohnivý kuře – Eva Čížkovská a Richard Tesařík. Originální ceny pro vítěze ankety byly již počtvrté vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass a o nádhernou květinovou výzdobu během večera se postarala Daniela Sedliská z Atelieru Flower Design.

Generálním partnerem gastronomické ankety Zlatý kuchař 2016 se stala společnost Fagor Gastro CZ s.r.o. Partnery ankety byly společnosti Premier Wines & Spirits s.r.o., Státní zemědělský intervenční fond, centrála cestovního ruchu CzechTourism, COOP Centrum družstvo, Aviko ČR s.r.o., Espresso s.r.o., Lozano-Červenka, Pivovar Ferdinand s.r.o. Mediálními partnery ankety byly Český rozhlas
Hradec Králové, časopis La Cucina Italiana, časopis Apetit, časopis Gurmet, časopis
Fresh Time.

Výsledky ankety Zlatý kuchař 2016:

Zlatým kuchařem roku 2016 se stal v anketě časopisu Gastro & Hotel profi revue Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant & Bar), stříbrnou příčku obsadil Oldřich Sahajdák (La Degustation Bohême Bourgeoise) a bronzový byl Radek David (restaurace La Veranda, Babiččina zahrada).

Umístění v dalších kategoriích:

Zlatý zahraniční kuchař
Stephen Senewiratne, restaurace Red Pif

Objev roku
Přemek Forejt, restaurace Entreé

Hvězda gastronomie – Síň slávy
Pavel Pospíšil, restaurace Pospisil’s Gasthof Krone v Bühl-Oberbruchu

Volba veřejnosti
Petr Erin Kováč, restaurace Padowetz

(red)

Kompletní seznam všech oceněných kuchařů najdete na

www.gastroahotel.cz
www.zlatykuchar.cz.