Za pár týdnů opět oprášíme porcelán po babičce, naleštíme příbory a budeme si užívat tradic, ať už lití olova, rozkrajování jablek, anebo ukládání rybí šupiny pod talíř. Většina z nás se před Vánoci těší na gastronomickou tradici, smaženého kapra s bramborovým salátem.
V půli listopadu finišovaly v České republice výlovy rybníků s tržní rybou, které korunují celoroční, spíše však několikaletou práci rybářů, a přinášejí ty nejkrásnější výsledky jejich snažení. Je symbolem tradičního řemesla, zachovávaného i v dobách nových produkčních technologií, odráží poctivost rybníkářské práce i úctu k přírodě. A jelikož laická veřejnost nemá příliš velké povědomí o tomto odvětví, nabízí se možnost nahlédnout pod pokličku rybářství díky slavnostním výlovům rybníků. Kdo jednou již na takovém setkání s rybou, rybníkem i činorodostí byl, užil si jistě nezaměnitelnou atmosféru, která dokáže naladit až unést mladší i starší generaci.
„V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně 18 000 tun. Letos se očekává stejná výše, plus minus tři procenta podle druhů a podle to-ho jak chovatelé rybníky nasadili,“ sdělil
Ing. Ladislav Vacek, viceprezident Rybářského sdružení ČR, a dodal: „Předpokládáme, že letos o kapra u štědrovečerní večeře nepřijdeme. Nechci předjímat, jelikož ještě nejsou všechny výlovy ukončeny, ale prvotní odhady ukazují, že poptávka zákazníků by měla být uspokojena.“
S rybníky a rybami si spojuje většina lidí jižní Čechy, zatímco jižní Morava vyvolává podvědomě spíše představu vinohradů. Možná vás tedy překvapí, že právě na jižní Moravě poblíž Znojma se po staletí chová v rybnících Pohořelický kapr. Jeho kvalitu ovlivňuje především chov v téměř přirozených podmínkách. Živí se hlavně organizmy a rostlinami, které se přirozeně v rybnících vyskytují, nejde tedy o průmyslový odchov. I to byl jeden z důvodů, proč Pohořelický kapr získal v roce 2007 evropskou známku Chráněné označení původu. Někteří lidé se obávají konzumace ryb z důvodu neznalosti prostředí, odkud ryby pocházejí nebo kde jsou chovány. Třeboňský kapr však žije chován v ekologicky čistém prostředí. V Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko rybníky poskytují kaprům kvalitní přirozenou potravu a také obiloviny, kterými jsou kapři přikrmováni, musí projít certifikací. Tyto všechny aspekty se promítají nejen do zdravotní nezávadnosti masa z Třeboňského kapra, ale také kvality a specifické chuti. Třeboňský kapr užívá od roku 2007 jedno z významných ochranných označení Evropské unie, které je určené pro zemědělské a potravinářské výrobky. Tato ochranná značka nese název Chráněné zeměpisné označení.
(tz)