Na dobrý oběd si potrpíme, ať už je svátek, nebo všední den. Ideální řešení nabízejí stravenky Ticket Restaurant. Ke kvalitě a dostupnosti přidávají dnes také v dostatečném výběru i zdravý jídelníček. Hovořili jsme o tom s Pavlem Kusým, Marketing & Strategic Propositions Directorem společnosti Edenred CZ.
Jak se stravují Češi v práci? Podle své peněženky, podle zdravotních doporučení nebo naprosto nahodile, když skončila doba velkých závodních jídelen?
Společnost Edenred v roce 2009 odstartovala s podporou Evropské komise program Food zabývající se zlepšováním stravovacích návyků zaměstnanců v průběhu pracovního dne. Díky průzkumu Barometr každoročně monitorujeme vývoj stravovacích návyků zaměstnanců na straně jedné a poptávku po kvalitnějším stravování v průběhu pracovního dne na straně druhé.
Z našich dat vyplývá, že lidé mění své stravovací návyky. V porovnání s rokem 2009 se letos o deset procent zvýšila poptávka po kvalitním a vyváženém stravování (2009 – 30 %; 2015 – 40 %). Naopak méně se již při výběru oběda zajímáme o velikost porcí (2009 – 34 %; 2015 – 27 %). Zkrátka chceme jíst zdravěji a nechceme se přejídat. Fenoménem jsou rovněž polední menu, která mají konstantní hodnoty okolo 30 % za obě dvě měřená období.
V rámci programu Food vznikla stravovací doporučení, jak si v restauracích vybírat jídla, aby splňovala pravidla vyváženého stravování. Díky stravenkám Ticket Restaurant s těmito doporučeními seznamujeme zhruba 500 000 každodenních strávníků v České republice. Stravovací doporučení jsou uplatnitelná nejen v restauracích, ale i jídelnách a dalších provozovnách veřejného stravování.
Co může nabídnout Edenred lidem, kteří se chtějí během dne najíst chutně, kvalitně a levně?
Edenred nabízí řešení ve formě stravenek Ticket Restaurant. Strávníci mají možnost vybírat v jedné z nejširších sítí restaurací v ČR, kde akceptují stravenky Ticket Restaurant. Celkem jde o 32 000 partnerských provozoven. Díky nově vzniklé síti restaurací Food nabízíme od letošního března možnost najít si restauraci, která v okolí každého strávníka nabízí nové a moderní trendy v poledním stravování. Tyto restaurace nabízejí obědy složené podle pravidel programu Food (boje s obezitou) a umožňují zaměstnancům se vyváženě stravovat. Většina těchto restaurací nabízí tzv. polední menu, která jsou i cenově výhodná oproti běžnému jídelnímu lístku.
Edenred přišel s programem zdravé a vyvážené výživy Food. Můžete popsat jeho hlavní přednosti, komu je určen a jaké s ním už máte praktické zkušenosti?
Program Food (boje s obezitou) podporuje kvalitní a vyvážené stravování během pracovního dne, které přispívá ke zlepšování zdravého životního stylu. Věříme a z výzkumů se potvrzuje, že kvalitní jídlo během pracovního dne dodá lidem energii, zlepší náladu, produktivitu i soustředění v práci. Dlouhodobě při pravidelném kvalitním a vyváženém obědvání zaměstnanců může program pozitivně ovlivnit míru obezity nebo výskytu cukrovky u nás. Firmám přinese program lepší výkon jejich zaměstnanců i zlepšení pracovního prostředí a atmosféry na pracovišti. Cílem programu Food je také práce s majiteli restaurací na zlepšení nutričních hodnot jídel nabízených v restauracích a informovat spotřebitele o této nabídce, k čemuž slouží právě nově vytvořená síť restaurací Food.
Změnily se stravovací návyky zaměstnanců, manažerů i podnikatelů, v posledních letech? Mám na mysli důsledky krize, které se do jisté míry musely v jídelníčku projevit.
Ekonomická krize měla zásadní dopad na stravování hlavně na západ od nás. Ve Francii, Belgii, Itálii i Španělsku rapidně narostla důležitost ceny jídla při rozhodování o výběru oběda. U nás cena již nehraje tak důležitou roli jako nutriční hodnoty nebo chuť. Vysvětlujeme si to hlavně tím, že krize nás zasáhla v době, kdy už v ČR dlouhodobě fungovala nabídka poledních menu v restauracích, které nabízejí i cenově výhodnější jídla. Na druhou stranu Češi tráví v práci více času než zaměstnanci v jiných zemích EU a na obědy nechodí tak pravidelně. Jen 52 % Čechů obědvá denně, zatímco ve Francii to je až 75 % zaměstnanců. Mohli bychom říci, že svou polední pauzu často využijeme jinak než k tomu, abychom se naobědvali.
V čem vidíte hlavní výhodu stravování s Edenred a kterým směrem chcete svoji nabídku dál rozšiřovat?
Díky stravenkám Ticket Restaurant má zaměstnanec možnost každodenního stravování v průběhu pracovního týdne. Pravidelné stravování přispívá k eliminaci řady zdravotních problémů způsobených nekvalitním životním stylem, jejichž následkem je obezita a nadváha. Obezita je tak rizikovým faktorem u řady zdravotních problémů (vysoký krevní tlak, cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, choroby pohybového ústrojí apod.). Chceme toto sdělení dostat mezi lidi, aby se každý z nás mohl vědomě rozhodnout, zda dnes a každý den udělá něco víc pro své zdraví. Jídlo k práci patří.
Vznikem sítě restaurací Food, které nabízejí kvalitní a vyvážené stravování v průběhu pracovního dne, zjednodušujeme zaměstnancům orientaci při výběru restaurace v jejich okolí. V současné době síť obsahuje více než 600 restaurací po celé České republice a jejich počet stále narůstá. Aktuální seznam naleznete na www.edenred.cz nebo na www.ticketka.cz. Stejně tak si můžete stáhnout aplikaci Ticketka do svých mobilních telefonů.
dobrou chuť s Ticket Restaurant popřál Pavel Kačer